Școala de week-end – alternativă educațională pentru tinerii care sunt singuri acasă
”Week-end-uri mai interesante, interactive, captivante, cu multe oportunități de a cunoaște lumea din jurul nostru și a înțelege cum îți poți organiza timpul și prioritiza activitățile” - a avut să spună Chiril Gorbenco, unul din circa 100 de tineri din unitățile școlare din or. Căușeni, satele Cîrnățeni, Baccealia, Hagimus și Zaim din r. Căușeni, apreciind impactul activităților din zilele de odihnă la care participă cu multă implicare și responsabilitate.
Implementarea proiectului ”Școala de week-end – o școală altfel” este produsul unui parteneriat eficient între unitățile școlare menționate și AO ”Asociația Psihologilor Tighina” din or. Căușeni care vine în susținerea eforturilor de consolidare a abilităților de viață autonomă și responsabilă pentru circa 100 de tineri din școlile rurale menționate. Cu interes și curiozitate au participat aceștea în activitățile lunare care s-au realizat în școlile lor, exersând cunoștințele și abilitățile de a-și gestiona de sinestătător autonomia personală. Marea majoritate din ei comunică cu părinții lor doar prin rețelele de socializare, ultimii fiind plecați la munci peste hotarele țării ca să-și poată întreține familiile rămase acasă. Tinerii sunt în sitația să învețe de la cei din jur - prietenii, colegii de clasă, adulții în grija cărora au rămas cum trăiască de sinestătător, iar în cadrul activităților proiectului – cum să-și stăpânească emoțiile, să comunice eficient, să realizeze o prezentare performantă, să-și manifeste afecțiunea față de apropiații pe care-i văd mai des pe Skype decât în realitate.
Acestea și alte subiecte care țin de relaționarea eficientă în grupul de colegi de la activitățile duminicale, studiile de caz, simularea unor eventuale situații – problemă din viața cotidiană, jocurile interactive, alte activități de divertisment constituie o contribuție valoroasă în obținerea cunoștințelor și abilităților tinerilor de a se integra în grupurile lor de referință, viața cotidiană și de a face față încercărilor la care sunt supuși în traseul lor de maturizare având doar episodic prezența unuia sau a ambilor părinți acasă.
Proiectul ”Școala de week-end - școala altfel” este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Proiectul este implementat de către AO ”Asociația Psihologilor Tighina”. Opiniile, constatările şi concluziile din cadrul activităților proiectului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.