Educație media de pe băncile școlii
În 22 de instituții de învățământ din țară a fost introdus, din această toamnă, cursul opțional „Educația pentru media”. Inițiativa aparține Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) și reprezintă o continuitate a efortului depus de CJI în ultimii ani în promovarea educației media.
Lecțiile sunt predate de către învățătoarele care au participat la programele de instruire organizate de CJI, în lunile iulie și septembrie. Instruirile au fost realizate în baza curricumului Educație pentru media, elaborat sub egida CJI și aprobat de Ministerul Educației, precum și a manualului cu aceeași denumire, elaborat pentru pilotarea acestui curs opțional. Astfel, 53 de învățătoare au fost pregătite pentru lansarea noului curs. Printre temele incluse în manual sunt: inițiere în mass-media, multimedia și noile medii în viața copilului, sănătatea micului consumator de media ș.a.
„Cursul opțional „Educație pentru media” este util și necesar prin conținuturile sale. A trezit interesul elevilor. Curiozitatea a sporit mai ales când au primit manualul colorat și structurat reușit. Sper să formez și să cultiv discipolilor mei abilitățile de analiză a informațiilor furnizate prin presă, radio, televiziune, internet”, spune Maria Duplava, profesoară la clasa IV- a, din satul Cigârleni (Ialoveni).
„Elevii sunt impresionați de curs, sunt curioși la maximum să cerceteze fișă cu fișă. Conținuturile sunt la nivelul de înțelegere al elevilor, exacte și actuale. Activitățile de învățare, experimentele sunt suficient de variate. Vocabularul, limbajul utilizat ține cont de particularitățile de vârstă ale elevilor” a precizat Natalia Butuc, de la gimnaziul din satul Lărguța (Cantemir).
Disciplina opțională „Educație pentru media” își propune să dezvolte abilitățile de analiză și gândirea critică față de mesajele transmise de media, capacitatea de a discerne între o informație veridică și manipulare. La fel, aceasta își propune să sporească gradul de înțelegere și utilizare rațională a media de către eleve/i, de a forma un cetățean-consumator de media avizat și responsabil.
Actualmente, CJI implementează și alte inițiative menite să contribuie la promovarea educației media în societate.
Manualul pentru cursul opțional „Educație pentru media” a fost elaborat în cadrul proiectului ”Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova", implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania.