Ungheniul are o speranță / „The City’s Hope”



În ultimii ani în orașul Ungheni se atestă un număr tot mai ridicat al liceenilor care doresc să facă voluntariat, în special cel de a face fundraising pentru anumite cauze sau pentru a finanța chiar unele idei de proiecte mici, care ajută comunitatea să se dezvolte. Din această categorie face parte și noul grup de inițiativă „The City’s Hope”, alcătuit din tineri ungheneni dornici să facă o schimbare în bine  în comunitate, dar și să promoveze voluntariatul.

 
Debutul și l-au făcut la Zilele municipiului Ungheni. Ei au ajutat la organizarea și desfășurarea Expoziției „Ungheni – 555 de ani” de pe Piața Independenței și au desfășurat o primă activitate de colectare de fonduri.

Activitatea de colectare de fonduri a fost o tombolă/ o colectă stradală. Banii acumulați vor fi utilizați ulterior pentru copiii și tinerii de la Centrul de zi pentru copii și tineri cu nevoi special „Casa pentru Toți” din municipiul Ungheni. 
 
Grupul de inițiativă „The City’s Hope” este fondat ca urmare a Școlii de Vară „Wave Week Moldova”, care  este un program ce promovează liderismul și activitățile în folosul comunității. Acesta este afiliat cu organizația din Statele Unite ale Americii „Spark the Wave”, iar implementat și găzduit de către „Asociația pentru Dezvoltare Creativă” din Republica Moldova. 

Wave Week Moldova este unul dintre primele programe din țară, care constă din activități pentru dezvoltarea abilităților de lider, pe care ulterior tinerii le aplica în desfășurarea proiectelor în folosul comunității din care fac parte. Tot procesul de instruire și de comunicare are loc, în limba engleză și română.

Programul este destinat tinerilor între 14 și 16 ani din întreaga țară, care sunt dornici să învețe lucruri noi și să devină voluntari activi. Aceștia au ocazia să elaboreze și să implementeze proiecte locale și naționale, să învețe cum să-și organizeze timpul astfel încât să reușească să facă schimbări pozitive atât în viața lor, cât și în comunitatea în care trăiesc, să-și antreneze cunoștințele în limba engleză și să beneficieze de schimbul moldo-american, întrucât vor interacționa cu nativi din Statele Unite ale Americii.

Școala de vară Wave Week Moldova durează 6 zile și este realizat de formatori americani și moldoveni, care își propun să instruiască tinerii pe următoarele teme: comunicarea asertivă, liderism, planificarea și promovarea evenimentelor de voluntariat, colectarea de fonduri și planificarea bugetului de succes, tactici de motivare a membrilor echipei, abilități de comunicare în public, de soluționare eficientă a conflictelor. De asemenea, tinerii sunt stimulați să conștientizeze aspectele diversității și toleranței. 

În urma școlii de vară, participanții, îndrumați de mentorii lor, realizează proiecte de voluntariat, în funcție de necesitățile comunității din care vin. După realizarea acestor activități, absolvenții se întrunesc la un eveniment de amploare pentru a împărtăși din propria experiență și a face schimb de bune practici. 

Pe parcursul celor 6 ediții, WWM a reușit să creeeze o rețea de 300 de absolvenți, care au implementat peste 35 de proiecte de voluntariat, de care au beneificat aproximativ 1000 de persoane. Tinerii au realizat proiecte de caritate care vizau orfelinatele sau familiile social- vulnerabile, acțiuni de salubrizare, instuiri pentru adolescenți, camapanii pentru promovare a diversității sau a donării sîngelui, devenind membri activi ai comunităților în care locuiesc.