Vizita de studiu a ONG-lor din regiunea transnistreana in Cehia



În perioada 7-14 decembrie 2008, organizatia ceha "People in Need", a organizat o vizita de studiu in Praga pentru reprezentantii ONG-lor din regiunea transnistreana, care in cursul anului 2008 au implementat proiecte cu suportul financiar al organizatiei cehe „People in Need".

Aceasta vizita de studiu a fost organizata in cadrul proiectului «Încurajarea si dezvoltarea activitatilor civice in regiunea transnistreana».

Programul vizitei a fost planificat foarte reusit, fapt ce a contribuit la atingerea unor rezultate fructuoase si la cresterea nivelului de informare a participantilor, ceea ce cu siguranta le va fi util in implementarea activitatilor sale.

Participantii acestei vizite au reprezentat diferite regiuni: Camenca, Ribnita, Tighina, Parcani, Dubasari.

La inceputul vizitei, reprezentantii organizatiilor participante au prezentat o evaluare anuala cu descrierea activitatilor si realizarilor implementate, au specificat problemele existente cu care se confrunta si au mentionat planurile sale de viitor. Cu toate ca, participantii sunt implicati in diferite sfere de activitate, in cadrul discutiei cu privire la problemele cu care se confrunta societatea civila din regiune, au fost identificate urmatoarele probleme comune: incalcari ale drepturilor omului, rolul tinerilor in societate si poluarea mediului inconjurator.

Programul vizitei a fost foarte interesant, mai ales ca a oferit posibilitatea de a afla mai multe lucruri utile si interesante despre activitatea si performantele ONGlor din Republica Ceha.

Martin Kamenik, reprezentantul ONG-lui „Oziveni" si-a impartasit experienta sa de activitate din cadrul organizatiei in care activeaza si a vorbit in detaliu despre activitatile desfasurate in astfel de domenii precum: lupta impotriva coruptiei si consolidarea societatii civile.

Marek Sedivy, si-a impartasit experienta si realizarile sale, precum si dificultatile cu care se confrunta Serverul Informational pentru cel de-al treilea sector din Cehia "Neziskovky.cz". De asemenea, in cadrul vizitei au fost organizate seminare interesante, prin intermediul carora participantii si-au imbunatatit abilitatile si cunostintele teoretice in domeniul planificarii strategice in cadrul ONG.

Radka Bzonkova, responsabila de Programul Drepturile Omului si Democratie, al organizatiei "People in need" si Ondrej Soukup, jurnalistul ziarului "Hospodarske Noviny" din Cehia, au oferit sfaturi practice si au instruit participantii in lucrul cu diferite surse de informare si au explicat procesul de colectare a informatiei, care consta din trei etape: colectarea informatiei, verificarea datelor si utilizarea informatiei.

De asemenea, seminar interactiv a fost cel realizat de Milan Stefanec si Petr Machalek, reprezentanti ai organizatiei Cehe "Nesehnuti". În cadrul acestui seminar, participantii au fost instruiti in domeniul lucrului cu mass-media.

Participantii au invatat cum se dau interviurile, cum se realizeaza corect comunicatele de presa si alte instrumente media, si cum se organizeaza reusit o conferinta de presa.

Larisa Balanovska a fost ghidul nostru la Radio Europa Libera, unde am avut ocazia sa ne intilnim si sa discutam cu reporteri, sa dam interviuri in studiourile Radioului Europei Libere si sa fim martorii lucrului de zi cu zi a jurnalistilor.

De asemenea, am avut ocazia de a vizita orasul Pribram, in care se afla Muzeul Victimilor regimului Comunist si Memorialul «Vojna» .

Aceasta excursie ne-a motivat sa privit adinc in trecut si sa meditam asupra viitorului. Am fost puternic impresionati de ghidul nostru, care a fost martor al acelor timpuri teribile. Toti participantii au fost foarte recunoscatori organizatorilor. Vizita a fost extrem de productiva, si, cel mai important, este faptul ca aceasta ne-a motivat sa fim mai activi in societatea noastra.

Nimeni nu ar trebui sa fie indiferent fata de soarta oamenilor ce sunt mai putin fericiti decit ei, si sa intinda o mina de ajutor celor care sunt la nevoie, precum o fac cei din organizatia "People in Need".

Rodica Pascari,

satul Stroiesti, raionul Ribnita

 

 

http://www.promolex.md