Membrii Consiliului Național al Elevilor 2015-2016, la final de mandat

DSC 0728

La final de mandat, Consiliul Național al Elevilor (CNE) și-a totalizat activitățile,iar astăzi, în cadrul unei ceremonii oficiale, celor 37 de elevi participanți le-au fost înmânate tradiționalele certificate ce atestă calitatea de membru al CNE 2015-2016.

Prezentă la eveniment, Elena Cernei, viceministru al educației, a remarcat utilitatea CNE, menționând că prin intermediul acestei structuri reprezentative Ministerul Educației poartă un dialog eficient cu beneficiarii direcți ai sistemului de învățământ de la noi din țară – elevii.
”Ne dorim o societate liberă în gândire, cu cetățeni care știu să își exprime opinia și să își consolideze eforturile pentru a acționa în vederea atingerii unui scop comun. Vă îndemn să aveți curaj, să vă dezvoltați și să valorificați calitățile de lider, or, odată cu încheierea mandatului în cadrul CNE, rămâneți a fi în continuare membri ai comunităților din care faceți parte. Cu certitudine, aveți mai multe idei și soluții pentru a schimba lucrurile în bine în localitățile din care veniți, iar în cadrul CNE ați învățat cum să vă faceți auzită vocea. Ministerul Educației mizează pe fiecare dintre dvs”, a spus Elena Cernei.
Apreciind activitatea CNE 2015-2016, Gabriela Solomca, elevă la o instituție de învățământ general din Dondușeni, a afirmat: ”Cu fiecare mandat, Consiliul Național al Elevilor se transformă într-o structură tot mai puternică și mai influentă. Datorită CNE am reușit nu doar să îmi dezvolt personalitatea, ci și să inițiez crearea unui consiliu raional al elevilor. Administrația școlii unde îmi fac studiile susține demersurile consiliului local și colaborează cu membrii lui. Mă bucură faptul că avem în regiune o structură viabilă, care ne reprezintă interesele”.
Pe parcursul mandatului 2015-2016, membrii CNE au participat la instruiri pe diverse tematici, au desfășurat mai multe activități în localitățile lor și au inițiat parteneriate cu alte structuri. De asemenea, CNE din Moldova a semnat un acord de colaborare cu CNE din România, în cadrul căruia membrii celor două organizații au reușit să facă schimb de experiență și bune practici.
Cele mai frecvente subiecte abordate de către elevi, în timpul atelierelor de lucru ale CNE 2015-2016, au vizat promovarea misiunii și obiectivelor organelor de autoconducere ale elevilor; consultarea documentelor și actelor normative din sistemul educațional; transparența bugetară a școlii; incluziunea copiilor cu necesități speciale; mecanismele de evaluare a elevilor etc.
CNE a fost înființat în 2013 și se întrunește în ședințe de 4 ori pe an, la Centrul Republican pentru Copii si Tineret „ARTICO”. CNE 2015-2016 a reunit 37 de elevi de la instituții de învățământ preuniversitar din 25 de raioane ale Republicii Moldova, din municipiile Chișinău și Bălți.
Până pe data de 15 mai curent se primesc cererile de participare la CNE 2016-2017.


Contribuie la continuarea proiectului CIVIC.MD. Devino susținător, donează aici.

Become a Patron!Descopera ONG

Descopera Finanțatori

Active în ultima săptămănă