Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Comunităţi rurale prospere cu femei la putere!

DSC 0478În perioada 13 mai - 12 august 2015, Asociația Obștească “Femeia Modernă” din Orhei, implementează proiectul “Comunități rurale prospere cu femei la putere” în raioanele Orhei, Şoldăneşti, Rezina. Proiectul este susținut de Programul “Femei în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul "Parteneriat pentru Dezvoltare”, cu susținerea financiară a Guvernului Suediei.

Pornind de la premiza, că în Republica Moldova , femeile reprezintă 52 % din populaţie; femeile reprezintă 56 % din populaţia cu studii superioare; în Parlamentul Republicii Moldova sunt 20 de femei parlamentare; în Guvernul Republicii Moldova sunt 4 femei miniştri, 8 femei sunt viceminiştri; la nivel local, 3 femei sunt preşedinţi de raion; 157 de femei sunt primari de municipii , oraşe sau sate; este necesar o reprezentare echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în viaţa politică.

În acest context, AO „Femeia Modernă” îşi propune încurajarea a 240 de femei din 12 localități rurale din raioanele Orhei, Șoldănești, Rezina de a se implica activ în procesul de luare a deciziilor şi majorarea reprezentării lor în listele electorale la alegerile locale din 2015.

Activitatea de bază a proiectului constă în organizarea cursului de formare „Comunităţi prospere cu femei la putere” , în cadrul căruia beneficiarele îşi dezvoltă competenţele de lider, identifică probleme, propun soluţii, elaborează strategii.

„Cele mai captivant moment al cursului ţine de prezentarea participanţilor, organizată într-un mod interactiv şi captivant de către moderatorul cursului, doamna Anastasia Ştefaniţa, formator IDSI. Fiecarea participant a trebuit să-şi învingă frica, să prindă curaj, să-şi găsească un loc pe corabie, ca mai apoi să zboare cu avionul viselor” a menţionat doamna Voica Ala, profesoară.

„Este pentru prima oară, cînd conştientizăm cît de importantă este participarea echilibrată a femeilor şi a bărbaţilor în viaţa politică. Activităţile organizate în cadrul cursului ne-au demonstrat că ceea ce se întîmplă în viaţa localităţii noastre , ne priveşte şi pe noi , şi este de responsabilitatea noastră de a ne implica , pentru a produce o schimbare” a ţinut să precizeze Ceban Ana, manager.

Jocul de rol „Dacă aş fi primar” organizat la finalul cursului a mobilizat beneficiarele, acestea manifestîndu-se energic, cu soluţii viabile şi cu un mesaj credibil, de cele mai multe ori auzindu-se menţiunea: „La alegerile viitoare, cu siguranţă, candidez!”.

Cu scopul informării şi sensibilizării populaţiei locale cu privire la importanţa participării la alegerilor locale, în fiecare localitate, sunt organizate flashmob-uri, diseminări de materiale informative.

Cu toate reuşitele înregistrate pe parcursul implementării activităţilor, am constatat că femeile din Republica Moldova, mai ales cele din mediul rural,  au nevoie de mai multă socializare, inclusiv cu persoane din exteriorul satelor lor; sunt necesare modele/cazuri de succes care să determine femeile din spaţiul rural să fie mai active şi mai implicate; condițiile socio-economice din localitățile rurale din Moldova nu permit femeilor să se simtă suficient de încrezute pentru a se implica în procesul decizional local; reticența unor femei din spațiul rural faţă de subiectul emancipării femeii sau implicării ei în politică este explicată prin mentalitatea plină de stereotipuri conform cărora bărbații sunt cei capabili să conducă, femeile au alte griji (casnice, de educare a copiilor etc.). Or, unele femei susțin că este mai comod să fie conduse de bărbați, în caz contrar femeile ar conduce totul, inclusiv ar întreține bărbații, de aceea preferă ca ei să fie în funcţii de conducere; sunt necesare mai multe activităţi de informare, formare şi instruire pentru femeile din satele Republicii Moldova pe subiecte similare (implicarea activă în procesul decizional; dezvoltarea ca personalitate; discuţii pe subiecte de cultură generală; dezbateri asupra problemelor locale etc.).

Cu siguranţă , beneficiarii proiectului, au un subiect pentru meditaţie, dar şi discuţie. Interesul manifestat atât de femeile, cât şi bărbaţii, care au fost prezenţi la cursurile organizate, demonstrează că mesajul a fost recepţionat şi interiorizat. Provocarea acceptată de către participanți este :  de ce nu s-ar putea şi Moldova să devină o ţară europeană cu femei activ implicate în procesul decizional!




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola