Platforma Societății Civile „Pentru Europa”: „Nu tolerăm secretomania și substituirea negocierilor cu „negoțul”



Comunicat de presă 

Chișinău,

10 decembrie 2014

Platforma Societății Civile „Pentru Europa” solicită partidelor politice al caror mandat a fost validat  să fie consecvente și să nu pună în pericol parcursul european al R. Moldova. Acum, mai mult ca niciodată, actorii politici trebuie să își îndeplinească promisiunile electorale făcute cetățenilor înainte de alegeri. Declarații similare au fost enunțate de mai mulți membri ai Platformei Societății Civile „Pentru Europa” în cadrul unei alte conferințe de presă.

Unul dintre drepturile fundamentale ale cetățenilor este accesul la informație. Negocierile dintre partidele pro europene se duc în secret, iar în acest mod, neîncrederea cetățenilor în funcționarea instituțiilor democratice crește. Cetățeanul trebuie tratat cu respect, el nu trebuie privit doar ca un instrument prin care ajungi la putere.

Solicităm instituirea unui corp de observatori din partea societății civile și posibil a organismelor europene, care ar asigura, prin prezența lor la negocieri, flexibilitatea actorilor politici implicați în negocieri. Lipsa societății civile ca parte a negocierilor riscă să pună în pericol continuarea parcursului european al R. Moldova.

Societatea Civila a susţinut sincer şi bine argumentat integrarea europeană ca perspectivă strategică de dezvoltare a Republicii Moldova, utilizand toate mecanismele legale disponibile pentru a promova parcursul european al ţării şi pentru a asista, în măsura capacităţilor, orice guvernare disponibilă să implementeze modernizarea şi reformele structurale conform normelor şi standardelor europene.

Comisia Europeană a adoptat imediat după scutinul electoral din 30 noiembrie 2014 o declarație în care menţionează că UE aşteaptă cu nerăbdare formarea rapidă a unui guvern atotcuprinzător şi responsabil în Republica Moldova, precum şi a unei opoziţii constructive. Oficialii europeni menţionează că UE este gata să-și continue cooperarea strânsă cu Republica Moldova pe drumul ei către o mai mare transparență, pentru statul de drept  și pentru o economie de piață mai puternică.

Platforma Societății Civile „Pentru Europa” este o asociere voluntară a organizațiilor societății civile din R. Moldova, a cărei scop este consolidarea opțiunii de integrare europeană și dezvoltare democratică a țării. Platforma a fost constituită la 30 iunie 2014, la inițiativa societății civile, cu scopul de a aduna organizațiile non guvernamentale, instituțiile publice și alți actori din societate în jurul unei idei naționale: pregătirea R. Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană.

VIDEO de la conferința de presă: https://www.privesc.eu/Arhiva/55573/Conferinta-de-presa-organizata-de-Platforma-Societatii-Civile--Pentru-Euruopa--cu-tema--Nu-toleram-secretomania-si-substituirea-negocierilor-cu--negot

Pentru detalii: 

Secretariatul Platformei Societății Civile „Pentru Europa”

 
tel.: 0 22 24 17 71