Vor scădea sau vor creşte salariile după asocierea Moldovei cu Uniunea Europeană?



1 1De săptămâna viitoare cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în Europa, iar deja în iunie ţara noastră va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Prin urmare, porţile Europei se deschid şi pentru cetăţenii simpli, iar anul 2014 poate fi declarat, fără rezerve, anul realizărilor europene ale Moldovei.

Totuşi, în timp ce succesele Moldovei sunt apreciate de înalţi oficiali europeni, o mare parte din cetăţenii ei proprii nu înţeleg ce îi aşteaptă. Din lipsa de informaţie simplă, clară şi veridică despre procesele care au loc, apar diferite frici şi zvonuri, dar şi multe întrebări la care ei nu au răspuns.

Vor scădea sau vor creşte salariile după liberalizare?
Cine va avea de câştigat din liberalizarea regimului de vize?
De ce frânează lupta cu corupţia?
Cum se cheltuiesc banii europeni?

Conform Ghidului „Uniunea Europeană în Moldova” realizat cu suportul Ambasadei Britanice la Chişinău, după semnarea Acordului de Asociere, activitatea economică se va intensifica, va creşte PIB-ul şi vor crește și salariile. Astfel, experții consideră că salariile forței de muncă calificate vor crește cu circa 4,4%, a lucrătorilor de calificare medie – cu 6,5%, iar a lucrătorilor necalificați – cu 5,9%.

Prima ediţie a Ghidului „Uniunea Europeană în Moldova” explică, în detalii şi cifre, paşii pe care Moldova i-a făcut pe calea integrării europene, ce mai avem de făcut şi cum se va schimba viaţa cetăţenilor RM după asociere.

Phil Batson, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova: „Am editat acest Ghid pentru a răspunde la întrebările cetăţenilor Moldovei despre ce reprezintă Uniunea Europeană și care este rolul acesteia în dezvoltarea societății. Probabil că ați auzit despre acordul de asociere, DCFTA sau liberalizarea regimului de vize. O parte din aceşti termeni sunt asociaţi cu succesele Moldovei pe calea ei europeană, însă nu toți cunosc despre beneficiile exacte ale viitorului european. Ghidul „Uniunea Europeană în Moldova” oferă informații clare, exemple concrete și cifre, care vă vor ajuta să vă creați propria opinie despre apropierea Moldovei de Uniunea Europeană.”

Puteţi citi şi descărca prima ediţie a Ghidului „Uniunea Europeană în Moldova” accesând unul din linkuri: în română şi în rusă.