Soroptimist educă, împuterniceşte şi abilitează femeile să schimbe în bine viaţa comunităţii
„Educă, împuterniceşte şi abilitează – sunt cele 3 cuvinte pe care le utilizăm în Soroptimist. Este important pentru femei să aibă încredere în sine şi să se respecte. Să înţeleagă că pot să fie lideri, să conducă şi să aibă posibilitatea de a o face. Vrem ca femeile să aibă această oportunitate, această alegere. În multe ţări femeia nu are opţiuni.” a spus Maria Luisa Frosio, responsabilă de extindere în Federaţia Europeană a cluburilor Soroptimist, aflată într-o vizită în Moldova.
Peste 30 de femei din Norvegia, Bulgaria şi Italia, membre ale clubului pentru femei Soroptimist International, au venit în Moldova pentru a participa la evenimentul de inaugurare a clubului Soroptimist din Nisporeni. La deschiderea oficială au mai participat femei din cluburile din Moldova şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.
Conform tradiţiei, fiecare club din Moldova are o naşă, membră a unui club Soroptimist din Europa. Este un tutore, care le inspiră, le ghidează şi le ajută pe membrele clubului nou în activitatea lor. Naşa clubului din Nisporeni este Solveig Haug Urdal, de la clubul SI Rygge (Norvegia). „Cred că ceea ce poţi să faci la nivel interpersonal, poate fi la fel de important ca şi proiectele de stat. Este emoţionant să vezi apoi bucuria din ochii beneficiarilor.” spune Solveig Haug Urdal.
Clubul din Nisporeni este al 5-lea din Moldova. Primul s-a deschis în 2000, la Chişinău, apoi cel din Edineţ (2007), Cahul (2009) şi Căuşeni (2008). Clubul Soroptimist International (SI) a fost fondat în 1921, în California, pentru a îmbunătăţi viaţa femeilor şi a fetelor. În lume există deja în jur de 95 de mii de membre în cluburi din 127 de ţări.
Iniţiativele sociale în comunităţi sunt o inovaţie pentru Moldova, mai ales după ce majoritatea celor activi au plecat peste hotare, iar în multe sate au rămas doar pensionarii şi copiii. Conform statutului, fiecare club Soroptimist trebuie să identifice problemele din comunitate, să propună soluţii, apoi să le implementeze. Unul din proiectele recente se aplică la Căuşeni. Este vorba despre reparaţia şi renovarea a 18 fântâni din localitate, ai căror beneficiari sunt în jur de 200 de familii – o colaborare cu administraţia locală şi membrii comunităţii. Deocamdată, au fost date în exploatare 9 din ele. Invitatele din Soroptimist Internaţional au avut ocazia să vadă pe viu sfinţirea uneia dintre ele, la care au participat şi oamenii din localitate.
„Membrele Soroptimist sunt femei puternice, realizate profesional şi personal, cu experienţă de viaţă, care pot să se ajute reciproc, iar împreună, să ajute persoanele în necesitate. Cluburile din Moldova au diverse iniţiative locale. Fie ajută o familie în dificultate, copii din internate, bătrâni în situaţii dificile sau implementează proiecte comunitare. Ele îşi pun la dispoziţie timpul şi cunoştinţele pentru a întoarce comunităţii ce au primit la rândul lor – un model de responsabilitate socială personală şi altruism.” a menţionat Lucia Uşurelu, preşedintele clubului Soroptimist Chişinău.
În Chişinău, Soroptimistele invitate s-au întâlnit cu reprezentanţi de la proiectele norvegiene NORLAM şi Entranse. A urmat o discuţie cu părintele Ioan Ciuntu, care le-a explicat ce rol are biserica în viaţa comunităţilor din Moldova.
Deşi cluburile din Moldova implementează mai mult proiecte cu impact local, cele din Norvegia, care au o istorie de peste 60 de ani, în parteneriat cu alte organizaţii, reuşesc să treacă graniţele. Soroptimistele invitate s-au întâlnit cu beneficiarii proiectului de combatere a traficului de fiinţe umane „Hopes and Dreams for Everyone” (Speranţe şi visuri pentru fiecare), pe care cluburile Soroptimist din Norvegia l-au iniţiat în 2006.
Este o colaborare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, reprezentanţa din Moldova (IOM) şi Centrul de informare pentru drepturile copiilor (CRIC). „Am lucrat cu fetele cu vârsta între 13 şi 16 ani din 4 şcoli internat. Le-am organizat seminare despre deprinderi de viaţă, despre sănătate, cum să se descurce după ce părăsesc internatul, dar şi despre pericolele traficului de fiinţe umane. Ele nu au familii, dar vor trebui să supravieţuiască pe cont propriu. Până acum, în jur de 100 de persoane au beneficiat continuu de instruiri de formare a deprinderilor de viaţă. Iar 13 fete şi băieţi au fost ajutaţi financiar de Soroptimist să înveţe o meserie. Este practic cel mai mare proiect Soroptimist din Moldova.” povesteşte Liv Handeland, membră a clubului Soroptimist International din Tønsberg, Norvegia.
Şi la nivel internaţional Soroptimist are un cuvânt greu de spus. Recent, Maria Luisa Frosio, delegată de Soroptimist International, a participat în cadrul lucrărilor Comisiei pentru statutul femeilor a Naţiunilor Unite. Tema de bază a fost eliminarea şi prevenirea violenţei împotriva femeilor în lume. Alături de alte organizaţii de profil şi ONG-uri, au adoptat concluzii care prevăd că violenţa domestică şi violenţa împotriva femeilor este inacceptabilă. Urmează ca guvernele statelor să implementeze aceste standarde, să-şi adapteze legislaţia şi să întreprindă acţiuni concrete. Iar Soroptimist, prin cluburile sale peste tot în lume, la nivel local, va identifica problemele, va propune soluţii concrete şi va monitoriza ca situaţia femeilor în lume să se îmbunătăţească.