Soroptimist în vizită la azilul de bătrâni
Un grup de femei din Clubul Soroptimist Chişinău a fost la Azilul Republican pentru bătrâni şi invalizi din Chişinău pentru a face o donaţie, cu prilejul sărbătorii de Crăciun.
Doamnele au adus îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru bătrânii de la azil, paltoane, fulare, pulovere, papuci, pantofi şi cizme – majoritatea pentru vreme rece. Lucrurile au fost transmise de un grup de femei din oraşul Svolvӕr, Norvegia. Acestea sunt şi ele în vârstă şi au considerat că pot să facă un bine şi femeilor din Moldova.
„Puţinul pe care putem să-l facem poate fi folosit ca exemplu şi pentru alte femei şi pentru alţi oameni, să poată să găsească o bucăţică pe care s-o poată da celor nevoiaşi. Şi atunci societatea va trăi mai bine. Şi nu obligatoriu grupurilor instituţionalizate, vecinului, unui copil din stradă, unui bătrân cu neputinţă. Asta ar face ca faptele bune să se răspândească şi să le facă şi alţii. Ar face lumea mai tolerantă, mai generoasă, mai bună, mai cu perspective şi gândire pozitivă. Nu contează cui şi cine, dar contează fapta, gestul.” Lucia Uşurelu, preşedinte al Clubului Soroptimist Chişinău
În Azilul de bătrâni locuiesc 150 de persoane, dintre care 35 sunt ţintuiţi la pat şi o parte se deplasează cu ajutorul scaunului cu rotile. Majoritatea au ajuns aici, fie pentru că au nevoie de îngrijire medicală permanentă, fie pentru că nu are cine avea grijă de ei acasă, pentru că copiii lor sunt plecaţi peste hotare.
În Moldova sunt puţin peste jumătate de milion de bătrâni (527,6 mii), adică persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Speranţa de viaţă a acestora constituie în mediu, la femei – 79 de ani, iar bărbaţii trăiesc, în mediu, 75 de ani. Se pare că tot bătrânii sunt şi cei mai supuşi diferitor boli, ei având imunitatea mai scăzută decât la persoanele mai tinere. Cei mai mulţi din bătrâni locuiesc acasă şi doar o parte foarte mică sunt instituţionalizaţi.
„Cred că contează mai puţin donaţia, cât faptul că se mai gândeşte cineva la oamenii în vârstă, care posibil au mai mult nevoie de comunicare şi de atenţie, decât de-o haină. Cred că oamenii odată cu primirea acestor lucruri, poate neînsemnate, vor simţi ceva din căldura de acasă şi vor avea, sperăm, sărbători fericite.” spune Valentina Pleşca, membră a clubului Soroptimist Chişinău.
Soroptimist este un club pentru femei, fondat în 1921, în California, pentru a îmbunătăţi viaţa femeilor şi a fetelor. În lume există deja în jur de 95 de mii de membre în cluburi din 123 de ţări. Membrele Soroptimist din Moldova au implementat mai multe proiecte prin care au ajutat comunităţile din care fac parte. În Moldova există 5 cluburi Soroptimist. Primul s-a deschis în 2000, la Chişinău, apoi cel din Edineţ (2007), Cahul (2009), Căuşeni (2010) şi Nisporeni (2012).