Momente simple și frumoase din viața unui om surprinse în fotografii



DSC00357Astăzi, 3 decembrie, șapte tineri își expun fotografiile în carul expoziției „Lumea, așa cum o văd Eu”, în holul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Expoziția, ajunsă la a V-a ediție, este organizată de Keystone Moldova cu scopul de a scoate în evidență abilitățile persoanelor cu dizabilități și de a demonstra că în viața lor persistă aceleași valori ca și în viața oricărui om.

Fotografiile din cadrul expoziției au fost realizate de către tineri cu dizabilități intelectuale. Unii dintre ei au locuit timp de mai mulţi ani în Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) din Orhei și au fost reintegrați în familie și comunitate cu sprijinul Programului “Comunitate Incluzivă - Moldova”, implementat de Keystone Moldova. Autorii fotografiilor au fost mai întîi instruiți cum să utilizeze un aparat de fotografiat, după care au fost încurajați să fotografieze locurile și oamenii care le sunt dragi. 

„Iată aici este casa mea”…

„Aici e locul meu de muncă”…

„Aceasta este mama mea”…

„Eu am tăiat crengile uscate de pe copacii aceștia”…

„Acesta este câinele meu”…

Sunt doar cîteva dintre subiectele care i-au interesat pe tineri și pe care au vrut să le întipărească pe fotografii și să le împărtășească lumii. Astfel, fotografiile expuse în acest an prezintă momente simple și frumoase din viața unui om: clipe cu membrii familiei, vecinii, localitatea în care trăiesc, locurile în care muncesc, animalele și îndeletnicirile zilnice.

La inaugurarea expoziției participă autorii fotografiilor, alături de membri familiilor lor. Toți autorii au primit diplome de participare și cîte un aparat de fotografiat drept premiu.

Expoziția este organizată de Keystone Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Evenimentul este desfășurat în cadrul Proiectului „Promovarea în mass-media a incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități”, finanțat de Fundațiile pentru o Societate Deschisă / Inițiative în Sănătate și Media.

Keystone Moldova contribuie la reformarea sistemului de îngrijire şi protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi în vederea incluziunii sociale a acestora, prin intermediul Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”. Programul „Comunitate Incluzivă - Moldova” este implementat în parteneriat cu MMPSF, cu susţinerea financiară a Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă / Iniţiative în Sănătatea Mintală şi a Fundaţiei Soros-Moldova.