Cu referire la declaraţiile nedocumentate a viceministrului mediului Lazăr Chirică
În urma informaţiilor parvenite în presă, Centrul Naţional de Mediu dezminte declaraţiile făcute de domnul Lazăr Chirică, viceministrul Ministerului Mediului, precum că expediţia tinerilor pe râul Bîc ar fi costat 100.000 USD. Asemenea declaraţii au fost făcute de dumnealui în cadrul şedinţei reprezentanţilor Centrului Naţional de Mediu şi a membrilor expediţiei cu reprezentanţii Ministerului Mediului, care a avut loc în data de 18.07.2013 (documentat pe curaj.tv), precum şi în interviurile acordate unor posturi de televiziune, în urma conferinţei de presă organizată de Centrul Naţional de Mediu în data de 30.07.2013, pentru prezentarea rezultatelor expediţiei ecologice a tinerilor pe râul Bîc, care poate fi urmărită accesând link-ul.
Astfel, aducem la cunoştinţa publicului, că expediţia ecologică a tinerilor pe râul Bîc este una din activităţile proiectului „Tinerii în acţiune”, în valoare de 11.817 USD, finanţat graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova. Reamintim, că expediţia a avut loc în perioada 07-14 iulie 2013, unde timp de 8 zile, un grup de 25 de tineri, însoţiţi de reprezentanţii Centrului Naţional de Mediu, au parcurs la pas 155 km pe cursul râului Bîc, cu scopul de a identifica factorii de poluare şi de degradare a râului. De asemenea, prin această activitate s-a dorit atragerea atenţiei publicului şi a factorilor de decizie despre cel mai grav caz de poluare al apelor de suprafaţă din Republica Moldova – râul Bîc, care crează nu doar un disconfort, dar şi afectează sănătatea populaţiei din bazinul acestui râu. Acest lucru este cunoscut de cel puţin 10 ani, fără a se lua vre-o atitudine de către autorităţile din domeniu.
De asemena, menţionăm că următoarea acţiune, din cadrul acestui proiect, va fi campania de salubrizare în localităţile bazinului râului Bîc, care este planificată pentru data de 21 septembrie 2013, la care invităm fiecare cetăţean, cu dragoste faţă de râu şi faţă de natură, să se alăture acţiunii şi să-şi dedice câteva ore din viaţa sa râului, care în condiţii normale ne-ar aduce multe beneficii.
Totodată, utilizând această cale, transmitem domnului viceministru, că verificarea justificării cheltuielilor proiectului ţine de competenţa finanţatorului, conform bugetului aprobat, şi nu în baza unor declaraţii sterile.
Folosind această ocazie, dorim să-i recomandăm domnului viceministru Lazăr Chirică, pe lângă cele din Declaraţia expediţiei tinerilor pe râul Bîc (http://riulbic.md/view_news.php?id=39), ca înainte de a face declaraţii nedocumentate, cu privire la finanţările altor organizaţii sau instituţii, să atragă atenţia la cele ce se întâmplă în propria instituţie şi să îndeplinească cu seriozitate şi responsabilitate recomandările Curţii de Conturi care se referă la gestionarea eficientă a:
- Fondului Ecologic Naţional
- sectorului de aprovizionare cu apă şi canalizare
- sectorului deşeurilor menajere solide.
De asemenea, am fi foarte recunoscători să cunoaştem unde pot fi monitorizate rezultatele investiţiilor de peste 2.000.000.000 lei făcute în perioada 2007-2010 în sectorul de aprovizionare cu apă şi canalizare, menţionate în Raportul privind starea mediului din Republica Moldova în 2007-2010 la pag. 93.
Cei interesaţi să urmărească rezultatele expediţiei tinerilor pe râul Bîc, precum şi alte activităţi care au scopul reabilitării râului, pot accesa link-ul:
Echipa Centrului Naţional de Mediu