Consiliul Național al Elevilor, despre orele de dirigenție



31 de adolescenți, membrii Consiliului Național al Elevilor, sunt consultați de către Ministerul Educației în elaborarea și promovarea politicilor publice, pentru a satisface cât mai mult interesele copiilor.

Primul dintre subiectele discutate de către membrii consiliului este calitatea orelor de dirigenție. Elevii spun că sunt multe școli în care ele sunt neglijate, deși figurează în registre ca ore desfășurate. De cealaltă parte, acele ore care au loc, spun copiii, sunt organizate pentru a discuta rezultatele școlare, prezența sau absența la celelalte discipline sau sunt plictisitoare.

„La orele de dirigenție trebuie să venim cu plăcere și să discutăm despre temele care ne interesează cu adevărat. Nu vrem curriculum la această disciplină. Vrem să propunem singuri subiecte și instrumente/tehnici de organizare a lecțiilor, spune Marius Chirtoacă, din Chișinău.

„Vrem să vedem în diriginte un prieten, iar la orele de dirigenție să putem discuta deschis despre tot ce ne preocupă. Așa am putea să ne exprimăm opinia mai liber și vom crea o atmosferă mai degajată”, adaugă Maria Plugaru, raionul Ialoveni.

Pentru o mai bună desfășurare a orelor, profesorii ar trebui să comunice de la egal la egal cu copiii, să creeze o relație de încredere și colaborare cu ei și să le solicite părerea despre activitățile din cadru orei. În paralel, direcția școlii nu trebuie să tolereze indiferența

Cei 31 de elevi, cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, au fost selectați în urma examinării a 108 dosare, depuse la concurs. Pentru a asigura o reprezentativitate mai mare, numărul inițial de locuri a fost mărit de la 25 la 31. Astfel, membrii CNE reprezintă 26 de regiuni ale țării, toate clasele gimnaziale și liceale.

Activitatea CNE este susținută de către Ministerul Educației în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, cu suportul reprezentanței Unicef în Moldova.

Pentru detalii suplimentare puteţi contacta CIDDC:

Diana Panico, asistent proiect
Str. E. Coca 15, MD-2008 Chişinău 
Tel./fax: +373 22 747813; +373 22 71 65 98; +373 22 744600 
Mob: +373 69883890
Email: ciddc@yahoo.com
www.childrights.md