DREPTUL CETATENILOR LA LIBERA INTRUNIRE NU ESTE RESPECTAT IN R. MOLDOVA



4273_do_conferinta.jpgLideri ai mai multor organizatii nonguvernamentale au anuntat marti, 22 aprilie, despre lansarea proiectului „Libertatea intrunirilor ca mijloc de exercitare a dreptului la opinie si libera exprimare”, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit juristului asociatiei obstesti „Promo-Lex”, Pavel Postica, dreptul la intrunire in R. Moldova este incalcat in cateva zeci de cazuri. Guvernul risca sa fie penalizat de CEDO pentru limitarea dreptului la intrunire, a adaugat Oleg Brega, lider al asociatiei civice Hyde Park. 
 

Directorul „CReDO”, Sergiu Ostaf, este de parere ca limitarea dreptului la intrunire este cauzata de lacunele legislatiei, dar si de aplicarea abuziva de catre organele de politie a normelor relevante.

Printre altele, proiectul lansat prevede desfasurarea de seminare, cu participarea autoritatilor publice si a politiei, la care de va discuta despre modalitatile de tratare a persoanelor care isi manifesta public libertatea de intrunire. De asemenea, vor fi editate ghiduri privind asigurarea libertatii de intrunire in R. Moldova, cat si un material analitic vizavi de felul in care este implementata libertatea de intrunire in decursul unui an.

Proiectul „Libertatea intrunirilor ca mijloc de exercitare a dreptului la opinie si libera exprimare” este propus de Asociatia Obsteasca „Promo-Lex” in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului „CReDO” si Centrul de promovare a Libertatii de Exprimare si a Accesului la Informatiei „Acces-Info”. Actiunile vor fi implementate cu sustinerea financiara a Fundatiei „SOROS Moldova”.

Legea privind intrunirile a fost publicata la 22 aprilie curent.

www.info-prim.md