Orice schimbare începe cu pași mici



civic

A început oficial pe 4 octombrie 2012, atunci când mai multe doamne de succes, au luat parte la evenimentul de lansare a Programului Național de Mentorat pentru Femei din Moldova. Excelența Sa Ingrid Tersman – ambasadoarea Suediei în RM, Marie Moser – președinta Clubului Internațional al Femeilor din Moldova și Silvia Radu sunt doar câteva dintre invitatele ce și-au exprimat atitudinea binevoitoare față de această inițiativă.

Participantele din cadrul proiectului, au avut deja parte de prima sesiune de instruire, facilitată de Liza Rismiller – director la Centrul pentru Femei, al universității Dayton, din Ohio. În urma discuțiilor cu referire la conceptul de mentorat și aplicarea practică a acestuia, s-ar putea spune că elucidarea ideii proiectului a fost o adevărată reușită. De asemenea, în decursul aceleiași sesiuni de informare, a fost realizat un exercițiu, a căruit scop, ca fiecare dintre participante să-și seteze anumite obiective ce urmează să fie atinse prin intermediul relației cu mentorul, a fost încununat de succes.

Totuși, pentru o mai bună evaluare a ideilor, echipa de organizare a găsit ca fiind necesare întîlniri individuale cu fiecare participantă la proiect, pentru a percepe cu exactitate care este sfera ei de interes. De altfel, coordonatoarea principală a programului, Olga Melniciuc, este foarte mulțumită de evoluția procesului, remarcînd faptul că fiecare participantă are ceva deosebit de oferit proiectului. Acest lucru înseamnă, de fapt, împărtășirea din propria experiență nu doar cu viitorul mentor, ci și cu celelalte mentees. Respectiv, cel mai de seamă lucru este crearea unei rețele de persoane, dispuse a oferi celorlalți din propriile cunoștințele și, când necesar – ajutorul. Tocmai de aceea, următorul obiectiv propus este anume fortificarea acestor legături, iar metodele prin care ne propunem să facem acest lucru au același suflu cultural-educativ.

Concomitent, odată cu identificarea necesităților de dezvoltare a fiecărei participante, este căutat și mentorul potrivit în fiece caz, astfel încît să fie asigurat un bun proces de creștere, în urma stabilirii relației dintre cele două părți implicate.

Evoluția programului este în plină ascensiune, la fel cum e și entuziasmul tuturor persoanelor implicate. Pe de o parte mentees, care abia așteaptă să-și cunoască mentorii, iar de cealaltă – organizatorii, care sunt curioși și intrigați de mersul lucrurilor, odată ce este creată acea legătură.

Dar până la următorul pas de anvergură, continuăm să ne conducem de spusele lui O. Wilde: “Scopul vieții este dezvoltarea sinelui.”, iar noi vrem să fim parte din această dezvoltare, pentru cele 36 de femei implicate.

Pentru mai multe informații

Ciorchină Alexandrina – comunicare și PR

tel. 069939139, e-mail: alexandrina.ciorchina@gmail.com

Untitled

Acest proiect este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, `prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație din resursele acordate de Guvernul SUA.