frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Casa Comunitară de la Mitoc – la un an de activitate

Ion Radu: „Anul a trecut foarte repede... înseamnă că a fost un an bun”.

Sîmbătă, 18 august, Casa Comunitară din satul Mitoc, gătită în haine de sărbătoare, îşi aştepta oaspeţii. Era sărbătorită – împlinea un an de cînd şi-a deschis uşile pentru stăpînii ei. Aceştia sînt patru băieţi care au fost transferaţi pe 18 august 2011 din Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) din Orhei.

Casa s-a schimbat foarte mult în acest an - a devenit un cămin în care îşi duce traiul o familie. A fost martoră la multe evenimente şi împliniri. A urmărit primii paşi făcuţi de Gheorghe, care are 10 ani, primele lui mișcări de dans și primele cuvinte rostite. L-a văzut pe Dan cum a început să se ţină în picioare, sprijinindu-se de pereţi şi mobilă. I-a ascultat hohotele de rîs şi s-a bucurat cînd Dan a prins a înţelege lucrurile care se întîmplă în jurul lui.

Casa a fost cea care a auzit primele cuvinte spuse de Nicolae. Nicolae a devenit mai sociabil, acum vrea să iasă la plimbare cu toţi cei care calcă pragul casei şi îi place să se dea în leagăn sub streaşina ei. „Pe Nicolae l-am învăţat „bătaia cu pernele”, spune Vasile Cebotari, coordonatorul Casei Comunitare, îi provoacă o plăcere nemaipomenită. De asemenea, îi place să se joace cu Gheorghe de-a prinselea”.

Un alt stăpîn al casei, Ion, şi-a făcut mulţi prieteni pe reţelele de socializare şi a împodobit casa cu multe mărgele multicolore – a învăţat să facă cercei şi chiar a început să-i vîndă. ”Cea mai mare realizare este că am început să vînd mărgelele”, spune el. „Anul a trecut foarte repede. Și dacă a trecut foarte repede, înseamnă că a fost un an bun, consideră Ion. Luna august mi-a plăcut foarte mult, am fost la Orheiul Vechi, la biserică…”.

Nu demult casa a mai avut o bucurie, i-au călcat pragul oaspeţi importanţi – rudele băieţilor. Cu toate că nu toţi băieţii le-au recunoscut, totuşi, au reacţionat adecvat şi s-au apropiat foarte uşor de ele, de parcă ar fi înţeles că asta e ”mama” sau ”bunica”. „Am reuşit să găsim toate rudele băieţilor, spune coordonatorul serviciului, însă nu toţi au fost receptivi. Ion, Dan şi Gheorghe au fost vizitaţi de către rude sau au fost ei înșiși în vizită. Dar pe Nicolae încă nu au venit să-l vadă nici tata, nici bunelul”.

Iar săptămîna trecută casa chiar a devenit mîndră – Publika TV a arborat drapelul Republicii Moldova pe acoperişul ei. Primarul satului a scos-o în evidenţă, ca fiind cea mai gospodăroasă casă din localitate. Acum şi Casa Comunitară din Mitoc participă în cadrul campaniei „Eu sînt Moldova”.

Serviciul social Casă Comunitară  din s. Mitoc a fost constituit în cadrul Secţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raionul Orhei, cu sprijinul Programului „Comunitate incluzivă - Moldova”.  Serviciul activează în baza Regulamentului-cadru şi a Standardelor de calitate elaborate de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cu suportul Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA) şi aprobate de Guvern în 2010. Pînă în prezent, în Republica Moldova au fost create 3 Case Comunitare – în s. Voloave, r. Soroca; s. Hansca, r. Ialoveni şi s. Mitoc, r. Orhei.

În Casele Comunitare locuiesc 14 persoane dezinstituţionalizate din Casa internat, care sînt îngrijite de către un personal de suport. Fiecare serviciu este creat într-o casă de locuit, care nu se deosebeşte de celelalte case din comunitate. Aceasta e dotată cu mobilă obişnuită, fără ca să aibă echipament special sau tăbliţe cu meniul zilei ş. a.

Programul „Comunitate Incluzivă - Moldova” este implementat de KHSIMA în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cu susţinerea financiară a Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă / Iniţiative în Sănătatea Mintală şi a Fundaţiei Soros-Moldova şi are drept scop de a contribui la reformarea sistemului de îngrijire şi protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi în vederea incluziunii sociale a acestora.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola