Un nou proiect-o nouă istorie



DSC_0218blogmica

Institutul de Instruire  în Dezvoltare Millenium a desfăşurat un nou proiect, în perioada 14-22 octombrie 2011. Acesta a avut loc într-una dintre cele mai minunate localităţi ale Poloniei- Chmielno.

Pentru participare în proiect au fost selectaţi 5 tineri din Republica Moldova, care au împartăşit frumuseţea acestor zile alături de încă 23 de persoane din alte ţări: Polonia, Ucraina şi Letonia.

Proiectul este intitulat ,,Our Small Homelands” şi are la bază cultura specifica fiecărei ţări participante.

Fiecare zi din proiect, cu exceptia primei şi ultimei zile,care au fost destinate strict pentru acomodare, welcome party (petrecere de bun venit) şi farewell evening (seara de adio), erau dedicate uneia dintre ţări pentru a-şi prezenta tradiţiile conform repartizării anotimpurilor. Astfel, fiind 4 ţări şi respectiv 4 anotimpuri, fiecare ţară şi-a arătat măiestria în prezentarea tradiţiilor sale,corespunzător anotimpului lor:  Moldova: iarna, Ucraina: primavara, Letonia: vara si Polonia: toamna. Nefiind un concurs, participanţii acestor ţări au demonstrat cele mai bune şi variate capacităţi şi deprinderi, începînd cu bucătaria naţională, dansuri şi muzică şi terminînd cu costumaţii şi decoraţii. Fapt care a înfrumuseţat considerabil mersul acestui proiect. Astfel am avut parte de delicatesele culinare şi polca polonezilor, de minunatele piese ale ucrainenilor la instrumente muzicale,cum ar fi domra si bandura,precum şi renumiţii colţunaşi ai lor, de dansurile vesele ale letonienilor şi desigur cele mai gustoase bucate ale moldovenilor, ca la mama acasă, incălzind atmosfera cu o Ciuleandră şi desigur dansul Pinguinilor, care ca de obicei, a fost îndrăgit de către toţi.

Concluzionînd toate aceste zile într-o singură frază, ca unul dintre norocoşii care a participat în acest proiect pot confirma că a fost un proiect de valoare, ca toate celelalte ale acestei organizaţii.

Un proiect prin intermediul căruia fiecare dintre noi, a mai adăugat în inima lui nişte oameni dragi, în cartea lui de vizită o nouă experienţă şi în valiza de cunoştinţe, noi idei, aptitudini şi abilităţi.

 

Articol adaugat de: Ana Ursu
Alte articole de la acest autor: