MEMBRII CLUBULUI EUROPEAN ASEM AU JUCAT "ROLUL" CETATENILOR EUROPENI



clubeuropean.jpgSesiunea din 15 Decembrie a Clubului European ASEM a fost marcata de tematica conflictului regiunii Transnistrene. Invitatul special si expert in domeniul conflictologiei, Pavel Cabacenco a fost coordonator de program €žCrearea unui cadru de relatii pasnice in Republica Moldova" pe linga ambasada Marei Britaniei. In aceasta sesiune membrii Clubului au privit un scurt film documentar realizat de postul de televiziune BBC despre regiunea Transnistreana din cadrul programului €žTarile care nu exista". Membrii Clubului pentru o jumatate de ora au uitat ca sunt cetatenii Republicii Moldova si au privit acest film fiind cetatenii Uniunii Europene. Dar a fost invitat si un cetatean al Uniunii Europene in sensul deplin al cuvintelor, Jan-Peter Abraham, reprezentantul Programului de schimb academic german (DAAD).

Dupa cele spuse de Pavel Cabacenco acest film este cel mai neutru, care arata atit o parte negativa dar si o parte pozitiva din regiunea din stinga Nistrului. In timpul derularii filmului au fost momente socante dar si momente amuzante. Dupa privirea acestui film, membrii Clubului impreuna cu invitatii au facut un schimb de opinii jucind rolul unor cetateni UE despre acest film si ce mesaje duce acesta. Membrii Clubului in unanimitate au spus ca acest film arata ca Republica Moldova este o tara foarte saraca in care exista tensiuni la nivel politic dar si la nivel social intre doua maluri ale Nistrului. Un mesaj care a fost evidentiat de catre membrii Clubului era independenta regiunii Transnistrene. Au fost aratate cadre de Ziua Independentei din regiune, valuta si pasaportul cetatenilor Transnistriei. Jan-Peter Abraham a remarcat si imaginea presedintelui aratate in film. Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a invitat echipa BBC la vila sa discutind despre conflictul regiunii din stinga Nistrului in timpul unei partide de pescuit. De cealalta parte a fost aratat presedintele Transnistriei, Igor Smirnov, ca o figura stimata de catre oameni si fiind foarte sigur atunci cind vorbeste despre independenta si autonomia regiunii.

Doua imagini aidoma a doua realitati s-au ciocnit in acest film. Ce poate crede un cetatean european nestiind realitatea privind un asemenea film? Au fost discutii aprinse dar care au aratat ca ne pasa si ne doare soarta acestui conflict. Uniunea Europeana este un actor nou implicat numai de doi ani in procesul de solutionare a conflictului. Membrii Clubului si-au exprimat speranta ca programele de sustinere, de dezvoltare si de integrare interna a tarii pot solutiona acest conflict.