Procesul de descentralizare - vis sau realitate?



IMG_01601

Astăzi, 24 martie 2011, a avut loc masa rotundă cu genericul “Procesul de descentralizare şi problemele autonomiei Administraţiei Publice Locale”. În cadrul întrunirii s-a discutat despre procesul descentralizării în contextul elaborării Strategiei Naţionale de Descentralizare, dar în mod special în ceea ce ţine de posibilitatea ca APL-urile din RM să obţină o autonomie reală în cadrul acestui proces.

Invitatul special venit din SUA, Patrick O’ Mahony, consultant Development Alternatives Inc. (DAI) şi ex-funcţionar de rang înalt al ONU şi USAID, care are o experienţă de peste 18 ani în proiectele de reformă din Europa de Est a reiterat importanţa unei analize economico-politice înainte de implementarea reformelor de descentralizare. De asemenea în discursul său, Valeriu Prohniţchi, director executiv Expert Grup, a subliniat că în unele cazuri descentralizarea primăriilor depinde în mare parte de înşişi conducătorii acestora, însă cuvântul lor este încă prea slab pentru a fi auzit. În replică mai mulţi primari au spus că din cauza incertitudinii politice dar şi a alegerilor locale, ei încă n-au avut posibilitatea de a comunica cu autorităţile publice centrale, pe diverse teme de interes local. Mai mulţi experţi şi invitaţi la masa rotundă au punctat faptul că succesul descentralizării APL constă în mediatizarea beneficiilor acestei reforme dar şi motivarea factorilor de decizie de a începe reformarea APL. La fel invitaţii au spus că de mai mulţi ani se tot discută pe marginea acestui subiect, dar nici unul din paşii premergători nu se aplică în practică. În acest context primarul oraşului Leova, Gheorghe Focşa a menţionat că ar fi bine de stabilit nişte reguli clare de ”joc” prin care va fi posibilă descentralizarea instituţiilor publice, şi doar după aceea se va putea merge pe calea practică a descentralizării.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Asistenţă pentru Autorităţile Publice (CAAP). La discuţii au participat şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor, Cancelariei de Stat, Academiei de Administrare Publică pe lîngă Preşedintele RM, dar şi experţii ONG-urilor locale - Centrului de Dezvoltare şi Management, ai Centrului pentru Eficienţă Energetică, şi alţii.