Va sustine oare Moldova lupta impotriva pedepsei cu moartea?



AMNESTY INTERNATIONAL MOLDOVA
COMUNICAT DE PRESA

La 10 octombrie, de Ziua mondiala impotriva pedepsei cu moartea, organizatia de aparare a drepturilor omului Amnesty International Moldova indeamna autoritatile Republicii Moldova sa sustina rezolutia privind instituirea moratoriului global asupra executiilor. Aceasta rezolutie va fi prezentata la cea de-a 62-a sesiune a Adunarii Generale a Natiunilor Unite (AGNU), care si-a inceput lucrarile pe 18 septembrie 2007. Sustinuta de tari din toate regiunile lumii, aceasta rezolutie va constitui un punct de reper important pentru abolirea completa a pedepsei cu moartea in intreaga lume.

Amnesty International Moldova tinde spre abolirea definitiva a pedepsei cu moartea in intreaga lume. Organizatia considera ca pedeapsa cu moartea este cea mai dura, inumana si degradanta pedeapsa pentru demnitatea umana, care incalca dreptul la viata. Acesta este nivelul maxim de incalcare a drepturilor omului: o crima premiditata si calculata, savirsita de stat in numele justitiei, in urma careia se incalca dreptul la viata, un drept consfintit in Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Iar fara respectarea dreptului fundamental la viata nu are rost sa vorbim despre respectarea altor drepturi ale omului.

€žNoi asteptam ca Republica Moldova sa sustina rezolutia, luind in consideratie faptul ca pentru aceasta nu exista obstacole legale: la sfirsitul lunii iunie a anului trecut Parlamentul a introdus modificari in Constitutia tarii si a exclus din p. (3) art. 24 toate prevederile privind posibilitatea aplicarii pedepsei cu moartea, iar mai tirziu, la finele lunii iulie 2007, Parlamentul a ratificat doua acorduri internationale privind abolirea pedepsei cu moartea. Cu toate acestea, autoritatile tarii noastre nu au declarat oficial despre pozitia lor referitor la insasi idea unei astfel de rezolutii", - a mentionat Evghenii Golosceapov, Director executiv al Amnesty International Moldova.

La momentul actual exista suficiente conditii pentru abolirea pedepsei cu moartea in toate tarile lumii. Astfel, potrivit datelor din 2 octombrie 2007, 133 state deja au renuntat la pedeapsa cu moartea ca forma de sanctiune, abolind-o fie prin lege fie prin neaplicarea acesteia in practica. In 2006 doar 25 state au executat sentintele cu moartea, mai mult ca atit 91% din numarul total de sentinte au fost executate doar in 6 tari: China, Iran, Iraq, Pachistan, Sudan si SUA.

Informatii suplimentare

Mai multe informatii despre campania mondiala Amnesty International privind abolirea pedepsei cu moartea, inclusiv rapoarte tematice pe statele CSI si datele statistice, poate fi gasite la urmatoarele referinte:
- www.amnesty.org.ru/pages/deathpenalty-facts-rus - in limba rusa si
- www.web.amnesty.org/pages/deathpenalty-index-eng - in limba engleza.

De asemenea, informatii despre lupta contra pedepsei cu moartea in limbile engleza si franceza poate fi accesate pe site-ul Coalitiei internationale pentru abolirea pedepsei cu moartea http://www.worldcoalition.org/.

****************************************
Pentru informatii suplimentare adresati-va in Chisinau, Moldova:
Evghenii Golosceapov (Евгений Голощапов), Director executiv Amnesty International Moldova: GSM: (INT +373) 69-323-701.
Puteti contacta Amnesty International Moldova pe adresa postala: c/p 209, ÐœD-2012, Chisinau, Moldova; tel.: +(373-22) 27-41-22, fax: (+373-22) 277-034; e-mail info@amnesty.md sau http://www.amnesty.md/

"Amnesty International" este organizatie apolitica independenta, care se pronunta pentru apararea si constientizarea drepturilor fundamentale ale omului consfintite in Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

"Amnesty International" a fost fondata in anul 1961 in Marea Britanie; in prezent organizatia numara ca membri peste 2.200.000 de persoane in 150 de tari si teritorii ale lumii. Organizatia detine statutul oficial de Consilier pentru Drepturile Omului pe langa o­nU si Consiliul Europei. In 1977 Amnesty International i-a fost decernat Premiul Nobil pentru Pace, iar in 1978 - Premiul o­nU pentru Drepturile Omului. Amnesty International Moldova a fost fondata in anul 1993.

€žAmnesty International Moldova" are ca scop crearea unei lumi in care fiecare om va dispune de toate drepturile consfintite in Declaratia Universala a Drepturilor Omului si alte standarde internationale din domeniul drepturilor omului.

Pentru atingerea acestui scop sarcina Amnesty International Moldova este realizarea actiunilor indreptate spre prevenirea si eliminarea incalcarilor serioase ale dreptului la integritate fizica si psihica, la libertatea de constiinta si dreptului la libera exprimare, a dreptului la libertate de la orice discriminare - in cadrul activitatii sale de promovare a drepturilor omului.