Tradițiile și obiceiurile de pe meleagurile Cahulului au fost promovate în cadrul primului festival transfrontalier



Duminică, 7 mai, 2023, în satul Slobozia Mare, raionul Cahul, a fost organizat primul festival transfrontalier, denumit Festivalul din Luncă, pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor specifice regiunii de sud a Republicii Moldova, în special specifice raionului Cahul. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; județul Galați, România; și Comunitatea teritorială Reni, Ucraina)”, BSB 817. Un festival similar, în cadrul aceluiași proiect, va avea loc la Galați, pe data de 9 iunie 2023.

Câteva mii de oameni, de prin părțile locului, și nu numai, au profitat de ziua însorită, venind la festival pentru a fi martorii unei parade a portului popular, de prezentare a iilor, a expoziițiilor meșterilor populari din regiune. Colectivele artistice din raion au întregit buna dispoziție cu muzică și dansuri de muzică populară pe tot parcursul zilei. S-a organizat și echitație pentru copii. Participanții la festival au avut ocazia să se distreze în cadrul activităților scoutistice desfășurate, să mănânce bucate cu specific local în cadrul atelierelor gastronomice, să facă plimbări cu barca, drumeții, să observe păsările etc.

Promovarea turismului verde, dar și a turismului în general, este o oportunitate pentru a dezvolta satele din această zonă care se bucură de așezarea geografică în această luncă frumoasă. De astăzi ne luăm angajamentul să fim mai buni și mai prietenoși cu natura și să ne promovăm acest frumos loc care este unul fenomenal. Avem obligația să păstrăm natura, să o folosim în scopul dezvoltării localităților”, a declarat Valentina Carastan, primar de Slobozia Mare.

Festivalul este unul de o mare avergură, deoarece noi știm să sărbătorim frumos natura, turismul verde. La festivalul nostru au venit oaspeți din Ucraina, din România, au venit să se bucure alături de noi, în aceste locuri frumoase, de lucrurile care ne înconjoară, pentru că noi știm să ne bucurăm împreună”, a spus președintele raionului Cahul, Nicolae Dunas.

Festivalul are menirea de a promova turismul verde, ecologic. Ne bucurăm că am reușit să păstrăm ceea ce am moștenit în acest colțișor de plai, pe care trebuie să-l promovăm”, a afirmat Tatiana Seredenco, vicepreședinta raionului Cahul.

Acest eveniment din lunca Prutului de Jos și din preajma lacului Beleu este un prilej pentru alte ediții ale Festivalului din Luncă, dar și alte evenimente frumoase, care promovează turismul verde, ecologic”, a menționat Sergiu Rența, coordonatorul proiectului din partea Consiliului raional Cahul.

Astfel de evenimente ne fac să iubim și mai mult țara și locurile noastre verzi și frumoase. Astfel de evenimente ne fac să înțelegem că ne putem odihni și acasă. În primul rând noi trebuie să înțelegem că avem o țară frumoasă, despre care trebuie să vorbim, și astfel vom atrage și străinii la noi”, este de părere Veaceslav Ioniță, expert în dezvoltarea afacerilor în cadrul proiectului.

Suntem bucuroși că avem o astfel de colaborare transfrontalieră în domeniul turismului verde, un domeniu mai nou pentru noi, cei din Reni. Am venit la acest festival să luăm exemple, experiențe și învățăminte pentru a aduce turismului verde și la noi în Ucraina”, a declarat Tatiana Nedelcu, reprezentanta primăriei comunității teritoriale Reni, Ucraina.

Până acum am mai fost în zona aceasta, am desfășurat tot felul de acțiuni în cadrul acestui proiect. Am văzut lacul Beleu și când era plin cu apă și când era mai secat, dar niciodată nu am observat cât de minunat este acest loc verde. Ați însuflețit și ați animat tot ceea ce înseamnă această luncă”, a spus Carmelia Dragomir-Bălănică, responsabilul pe comunicare în cadrul proiectului din partea Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Este frumos și vesel, ne bucurăm că au ales cahulenii noștri să vină să petreacă frumos această zi. Noi avem grijă ca ei să nu stea flămânzi și să aibă poftă și putere de joc”, a declarat Maria Minciună, de la atelierul gastronomic La Tanti Masha, satul Slobozia Mare.

Pentru noi, acest festival este o oportunitate să ne promovăm ocupațiile, meșteșugurile pe care le realizăm din piele de oi. Dacă nu vom spune și nu vom arăta noi ceea ce facem, cine ne va mai cunoaște”, a spus Dumitru Zaporojan, meșter popular, satul Slobozia Mare.

Pe parcursul zilei, la festival a ajuns și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Acesta a spus că frumoasă este Republica Moldova și merită să fie vizitată. „Am admirat și aplaudat colectivele artistice din Cahul, Galați și comunitatea teritorială Reni. Am mâncat renumitele gheozlemele și kavurma preparate ca la sud. Am trecut și pe la târgul meșterilor populari din lunca Prutului care au venit cu obiecte artizanale unice din rogojină, nuiele și lemn”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.

Invitatul special al festivalului a fost interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc.

În cadrul proiectului BSB 817, până acum a fost realizat un ghid practic pentru prestatorii de servicii privind dezvoltarea afacerilor în turismul verde. A fost creată o hartă cu trei rute turistice transfrontaliere, dar și o broșură informativă pentru turiști. Urmează să fie elaborat un program comun pentru dezvoltarea turismului transfrontalier în Cahul, Reni și Galați. Au fost organizate șase instruiri, două vizite de studiu, mese rotunde și ateliere de lucru în scopul consolidării capacităților furnizorilor de servicii turistice. Sunt realizate podcast-uri privind turismul verde în regiune. A fost elaborat un studiu privind buna vecinătate de-a lungul sectorului dunărean, dar și creat site-ul proiectului. Va fi realizat un film despre potențialul turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre.

Proiectul transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB-817, este implementat de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Cahul (Moldova), Comitetul Executiv al Consiliului Local al or. Reni (Ucraina) și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (România). Proiectul este parte a Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 și este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și de către țările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina. Acest comunicat de presă a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a proiectului BSB-817 și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene. Pentru a afla alte detalii legate de proiect, ne puteți contacta la adresa de email: idis.crossborderproject@gmail.com.

------------------------------

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.

Urmărește-ne pe Facebook - https://www.facebook.com/IDISViitorul ;
Abonează-te la canalul nostru de Telegram - https://t.me/idis93 ;
Vizionează-ne pe canalul nostru de Youtube - //www.youtube.com/@idisviitorul8539 style=text-decoration: underline; color: #0d4da1;>https://www.youtube.com/@idisviitorul8539 .2