La Bălți va fi creat Digital Innovation Hub – un centru digital care va conecta toți actorii interesați de tranformarea digitală în regiunea nord



Mai multe oportunități pentru dezvoltarea tehnologiilor viitorului în nordul țării! La Bălți va fi creat Digital Innovation Hub – un centru digital care va sprijini companiile din nordul țării să devină mai competitive, prin îmbunătățirea proceselor, produselor și serviciilor, cu ajutorul tehnologiilor digitale. Hubul va oferi inclusiv susținere financiară inițiativelor și ideilor tech care pot fi dezvoltare în afaceri. Digital Innovation Hub va fi implementat de  Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) cu susținerea Ministerului Economiei, ADR Nord-Est din România și suportul USAID și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Digital Innovation Hub urmează a fi creat după modelul European Digital Innovation Hub din România și va asigura conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru tranformare digitală, fiind în același timp și o platformă care să conecteze companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori. Digital Innovation Hub va fi creat ca o structură de tip One-Stop-Shop și va oferi suport companiilor în dezvoltarea viziunilor strategice pentru business, traininguri specializate, cercetări în domeniu, facilitând, în același timp, accesul la fonduri și investiții.

Ion Bodrug, președinte, Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI): „Crearea Digital Innovation Hub în regiunea Bălți va oferi posibilitatea companiilor din zonă să aibă acces la procese de digitalizare, resurse informaționale și consultanță pentru a facilita trecerea către inovații. Mai mult, existența hub-ului va contribui la consolidarea unui ecosistem viabil, pentru mai multă competitivitate și valoare adăugată. Ne dorim ca tinerii noștri să beneficieze de oportunități de anagajare și să dezvolte proiecte excepționale în localitățile unde trăiesc. Avem un context ideal și dispunem de toată expertiza pentru a contribui la dezvoltarea economică a domeniilor conexe prin intermediul tehnologiilor.”

Lidia Bețoae, reprezentantă ADR Nord-Est din Piatra Neamț, România: „Aveți toate ingredientele necesare ca să înființați această structură și să o puneți în slujba companiilor, reprezentanților din domeniul IT și întregii societăți, pentru că acest fenomen de transformare digitală și procesele care fac parte din schimbare trebuie accelerate. Un hub digital este un loc unde ar trebui să găsim toate resursele necesare pentru a trece prin procesul de transformare digitală. Aici mă refer atât la resurse financiare, cât și la resurse umane care au cunoștințele necesare pentru a susține procesul și pentru a ajuta companiile și instituțiile publice să accese tehnologiile viitorului.”

Digital Innovation Hub va fi creat cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA), cel mai mare proiect din domeniul inovării și digitalizării Republicii Moldova, finanțat de către USAID și Guvernul Suediei și face parte din campania „Start Inovație” lansată de către proiect pe data de 17 noiembrie.

Doina Nistor, Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului: „Ne bucurăm să vedem inițiative care se referă la inovație și digitalizare în regiunea de nord a țării. Transformarea digitală este cheia pentru o economie în creștere, iar în acest sens avem companii modele de succes care au reușit să aplice soluții digitale pentru dezvoltarea comerțului electronic și extinderea pe piața internațională. În prezent, companiile își măresc investițiile în transformarea digitală, fapt ce va continua să crească substanțial în următorii ani. Digital Innovation Hub este o inițiativă strategică pentru zona de nord a țării și prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului vom fi alături în următorii ani ca să asigurăm aplicarea  tehnologiilor, recalificarea capitalului uman și absorbția inovațiilor în companiile din zona de nord, indiferent de domeniul de activitate.”

Iar pentru ca dezvoltarea economică să fie posibilă prin intermediul instrumentelor digitale și a competențelor tehnologice, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți va oferi programe educaționale în IT și domenii conexe pentru a pregăti viitorii specialiști care să răspundă cerințelor pieței, să dezvolte afaceri inovaționale și să muncească în regiunile în care locuiesc.  

Natalia Gașițoi, rector, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți: Este imposibil să avem succes fără digitalizare și inovare. Inovațiile se nasc în comunități academice și pentru a avea un impact asupra dezvoltării unei țări trebuiesc transpuse în economia reală.”

Reprezentanții Digital Innovation Hub își propun ca până la sfârșitul anului 2023 să înregistreze centrul de inovare pe platforma internațională JRC pentru extinderea colaborării directe cu alte huburi de digitalizare și inovare ale statelor membre ale UE.

Despre Proiectul Tehnologiile Viitorului:

Tehnologiile Viitorului (FTA) este o continuare strategică a Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2021, care a avansat competitivitatea a patru sectoare economice emergente – viticultura, turismul, industria ușoară și tehnologiile informaționale. Proiectul are un buget total de 32,8 mln USD, acordați de USAID și Suedia, și va fi implementat în perioada 2021-2026. În următorii 5 ani, inițiativa își propune să obțină următoarele rezultate: 600 de companii din Republica Moldova vor aplica modele de business sustenabil în activitatea lor, inclusiv utilizarea tehnologiilor moderne ce vor spori eficiența afacerii, investiții și finanțări în valoare totală de 75 mln USD vor fi atrase în sectorul privat, 100 de inovații bazate pe tehnologii vor fi lansate în industriile susținute de proiect, 15 piețe internaționale vor fi accesate de întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova, 15 asociații de afaceri, centre de excelență în domeniul tehnologiei și inovației, alte organizații cheie vor coopera și crea un ecosistem sectorial prosper, 45 de inițiative de politici vor fi dezvoltate pentru dezvoltarea economiei digitale și creative în Republica Moldova, 50 de cursuri universitare vor fi adaptate cerințelor sectoarelor economice pentru a pregăti specialiști apți pentru solicitărilor adaptive ale pieței, 15.000 de angajați din sectoarele economiei vor avea abilități digitale și condiții mai bune de muncă.

 

Înregistrarea evenimentului este disponibilă aici

https://www.privesc.eu/arhiva/97181/Conferinta--Transformarea-digitala-