Comunitatea „Tekwill în Fiecare Școală” se extinde! Sute de elevi din sudul țării vor studia, din toamnă, tehnologiile viitorului!
Studierea profesiilor viitorului îi vor ajuta să-și aleagă mai ușor domeniul în care vor să-și continue studiile universitare și să fie mai pregătiți pentru solicitările de pe piața muncii. Asta deoarece sfera inovativă oferă multe perspective, este în continuă schimbare, iar alte industrii importante optează pentru digitalizare în activitatea pe care o desfășoare. O spun profesorii din instituțiile de învățământ general din sudul țării, care au participat la o sesiune de informare despre programul „Tekwill în Fiecare Școală” la Cahul.
În sudul țării, proiectul se desfășoară sub umbrela „EU4Moldova: Startup City Cahul” și este implementat de ATIC, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Suediei.
Cadrele didactice s-au arătat interesate și determinate de a-și înscrie la cel mai revoluționar program în educație instituția în care activează, în anii de studii care urmează.
În cadrul sesiunii de informare de la Cahul, profesorii au aflat despre oportunitățile și beneficiile pe care programul le oferă atât elevilor, cât și cadrelor didactice. Astfel, pentru a putea preda eficient, interactiv și prin metode moderne profesiile viitorului, profesorii participă la programe de formare și beneficiază de calculatoare performante dar și laboratoare digitalizate pentru lecții. La fel, pentru comunitatea sa, proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” a creat platforma tekwill.online, care conține resurse și materiale text, video și grafică pentru lecții. Aici, elevii și profesorii își pot crea conturi și accesa gratuit un volum mare de informații utile.
Ana Chirița, directoarea proiectului Tekwill: „Prin programele noastre, ne dorim să contribuim la creșterea și dezvoltarea abilităților digitale în rândul elevilor inclusiv la nivel regional. Vom continua să ne extindem pe întreg teritoriul țării, pentru a oferi oportunități tuturor tinerilor de a fi mai aproape de inovație. La fel, susținem și profesorii inovatori care demonstrează competențe digitale la un nivel avansat și determinare în devoltarea interesului elevilor față de profesiile viitorului pentru că, pe termen lung, ne dorim să instruim o generație de viitori profesioniști pregătiți pentru provocările de pe piața muncii.”
Pentru anul de studii 2022-2023, proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” își propune să extindă numărul școlilor care fac parte la program, prin creșterea numărului de profesori și elevi care predau și studiază disciplinele opționale. Astfel, din toamnă, sute de elevi din sudul țării urmează să studieze unul din cele 6 discipline extra curriculare pe care programul le pune la dispoziție. Până în prezent, în sudul țării aproximativ 1500 de elevi studiază disciplinele viitorului, 27 de instituții sunt conectate la program și aproape 60 de profesori au beneficiat de cursuri de formare profesională pentru putea preda disciplinele viitorului.
Evenimentul a conectat profesori din Armenia, Estonia și Republica Moldova, care au vorbit despre problemele educaționale cu care s-au confruntat școlile cu începerea pandemiei și instrumentele pe care le-au folosit pentru a depăși provocările.
Andrei Miculischii, profesor inovator la Liceul Teoretic „Ivan Vazov”, s. Taraclia: „ La început, trecerea la educația online a fost complicată pentru că s-a produs foarte rapid – am fost practic puși în situația de a preda și studia de la distanță. Cadrele didactice nu au fost pregătite pentru această schimbare rapidă, dar prin mobilizarea eforturilor, inclusiv în cadrul programului „Tekwill în Fiecare Școală” foarte mulți profesori au reușit să cunoască și să învețe tehnologiile mai bine, pentru a preda interactiv și pentru ca lecțiile să se desfășoare cu succes. Pandemia ne-a învățat că ne putem adapta, iar cunoașterea tehnologiilor este o necesitate cu ajutorul cărora putem obține rezultate în toate domeniile.”
„Tekwill în Fiecare Școală” este susținut și de către partenerii externi de dezvoltare, care au contribuit și continuă să ofere sprijin programelor de educație și orientare profesională în rândul tinerilor, pentru a avea posibilitatea să cunoască profesiile viitorului de pe băncile școlii.
Boris Filipov, Manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova: „Prezența profesori la acest eveniment demonstrează că sunteți interesați să digitalizați programele educaționale care vor pregăti generațiile tinere pentru profesiile viitorului. Credem că toți elevii din Moldova și din regiunea de sud merită să aibă acces la mai multe oportunități pentru a-și dezvolta talentul inginerești, abilitățile digitale și creative. Aceste competențe vor aduce rezultate atât pentru tineri, cât și pentru comunitățile lor, în timp ce școlile vor fi o ușă pentru alegerea viitoarei cariere.”
Catarina Nilsson, Manageră de Program, Ambasada Suediei: „Suntem convinși că educația stă la baza creșterii economice și prosperității Moldovei. Investițiile în programe educaționale fac parte din angajamentul Suediei de transformare a viitorului țării și regiunii de sud. Încurajăm toate școlile din sudul țării să se alăture comunității „Tekwill în Fiecare Școală”. Fiind parte a acestui program, veți beneficia de noi cunoștințe și oportunități despre care vor împărtăși colegii voștri.”
Brian Wittnebel, director adjunct, USAID Moldova: „Credem că educația este cheia care stimulează inovația și creșterea economică a Moldovei. De aceea, investiția în educație și în programele de învățământ actualizate, care integrează tehnologia și care sunt parte a proiectului „Tekwill în Fiecare Școală” este esențială pentru USAID Moldova și pentru angajamentul nostru de a crea un viitor mai bun pentru țară. Sunt inspirat să văd interesul sporit al școlilor din regiunea de sud a țării care își doresc să programele inovative de studii și metodologiile avansate de predare și învățare în sala de clasă.”
Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunct PNUD Moldova: „PNUD este un susșinător global al transformării digitale la nivel mondial și aici, în Modldova, ne angajăm să susținem eforturile Guvernului Republicii Moldova de a transforma și digitalize sectoarele în care educația joacă un rol esențial. Rămânem angajați să sprijinim tinerii în dobândirea abilităților și cunoștințelor digitale, precum și a aspirațiilor lor de a deveni liderii de succes de care Moldova are nevoie.”
Te interesează tehnologiile viitorului? Înscrie-ți AICI școala la programul „Tekwill în Fiecare școală” și beneficiază de oportunitatea de a cunoaște profesiile viitorului.
Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” și-a luat angajamentul ca până în anul 2024, peste 90% dintre liceele din toată țara să fie membre ale comunității, pentru a dezvolta abilitățile elevilor ca să fie mai pregătiți pentru profesiile viitorului. Din septembrie 2020 și până în prezent, programul a fost implementat cu succes în 234 de instituții de învățământ.
Pe termen lung, „Tekwill în fiecare școală" are ca misiune de a pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și de a crește o generație de oameni care să creeze acasă produse și servicii care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale.
La nivel național, „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat de către proiectul Tekwill, cu susținerea financiară a partenerilor externi USAID, Suedia, PNUD Moldova și Uniunea Europeană.