Prestatori de servicii turistice din Moldova, România și Ucraina au aflat care sunt standardele necesare în dezvoltarea serviciilor de turism transfrontalier și în elaborarea unui plan de afaceri

Un grup de circa 30 de prestatori de servicii turistice din raionul Cahul, Republica Moldova, județul Galați, România și comunitatea teritorială Reni, Ucraina, au aflat care sunt standardele necesare în dezvoltarea serviciilor de turism transfrontalier și în elaborarea unui plan de afaceri. Al treilea seminar de instruire în cadrul proiectului transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina; județul Galați, România)”, BSB 817, a avut loc în comunitatea teritorială Reni, Ucraina, pe 10 și 11 septembrie.

Liliana Ivanova, coordonatoarea de proiect din Reni, a declarat în cadrul sesiunii de deschidere a seminarului că promovarea turismului verde este o posibilitate, oferită de către Uniunea Europeană, de a vedea și învăța ceva nou, de a discuta despre turismul regional transfrontalier, dar și de a dezvolta regiunile în care locuim.

„Ne bucurăm că am reușit să ne întâlnim și în acest oraș frumos Reni, un oraș cu tradiții vechi, un oraș care rămâne încă a fi descoperit. Această regiune frumoasă, care se află în această parte a Ucrainei, sper să ne pună la dispoziție impresii interesante și în felul acesta vom ști cum să facem conexiune între oamenii de afaceri, cum să punem umărul, astfel încât businessul din regiunea transfrontalieră Reni, Cahul și Galați, să funcționeze la nivelul pe care ni-l dorim, astfel încât oamenii să se bucure și să descopere cele mai frumoase locuri”, a declarat Liubomir Chiriac, managerul proiectului, directorul executiv al IDIS „Viitorul”.

„Delegația din România, prezentă la Reni, a venit pentru prima dată în Ucraina. În zilele desfășurării acestui workshop cu siguranță că vom cunoaște lucruri interesante și vom avea și rezultatele pe care fiecare dintre noi și le-a propus la nivel individual și cadrul acestui proiect. Echipa din Galați este la curent cu faptul că, colegii din Reni fac demersuri în vederea întăririi legăturilor cu partenerii din România. Cu siguranță că proiectele bilaterale sau trilaterale ce se vor dezvolta pe viitor, vor fi de succes, oferindu-ne posibilitatea să identificăm bunurile comune pe care deja le avem, dar care încă nu sunt dezvăluite la nivelul corespunzător”, a menționat Cristian Munteniță, coordonator de proiect, Universitatea „Dunărea de Jos”, din Galați, România.

„Regiunile noastre au multe lucruri în comun, atât din punct de vedere istoric, cât și cultural, social, economic, personal etc. Rămâne foarte puțin de făcut ca noi să avem și acel turism comun, dezvoltat prin promovarea acelor relații dintre prestatorii de servicii turistice - agenții economici, care va atrage după sine bunăstare și oportunități mai bune pentru toți cetățenii regiunilor noastre. Sunt încrezător că obiectivele stabilite prin proiectul nostru vor fi îndeplinite, cu succes, grație eforturilor comune”, a menționat Nicon Pîslari, coordonator de proiect din partea Consiliului Raional Cahul.

„Întrunirile respective sunt utile pentru agenții economici din mai multe puncte de vedere. În primul rând facem cunoștință și stabilim relații de cooperare cu prestatorii de servicii din domeniul turismului din regiunea transfrontaliera Cahul-Reni-Galați. În al doilea rând învățăm foarte multe lucruri practice noi care se referă la dezvoltarea eco-turismului, precum ar fi: managementul eficient al afacerii, modalitățile de dezvoltare a unui plan de afacere, cum se efectuează certificarea, care sunt standardele, etc. În felul acesta sperăm mult să reușim să punem pe roate o afacere transfrontalieră profitabilă în domeniul eco-turismului”, susține Nicolae Minciună, agent economic din raionul Cahul.     

Subiectele examinate în cadrul seminarului desfășurat la Reni au vizat: dezvoltarea afacerilor în turismul verde transfrontalier; rolul și importanța elaborării planului de afaceri, structura generală a planului de afaceri; amenajarea spațiilor de cazare în mediul rural conform standardelor de calitate eurocites; sistemul de certificare al calității în dezvoltarea ecoturismului (turismului verde) în  Moldova, Ucraina și România; standardele în ecoturism: acreditarea internațională și certificarea la nivel local și indicatorii și recomandările privind implementarea standardelor de ecoturism.

În prima zi a seminarului, participanții au vizitat zona de divertisment - Eco-club „Dervent” din satul Novoselskoie și complexul etno-cultural – „Destinația Kotlovina” din satul Kotlovina. Colectivele din localitate au pregătit diferite activități artistice pentru a promova cultura și tradițiile zonei. În cea de-a doua zi a seminarului, când municipiul Reni a marcat Ziua Orașului, participanții au asistat la deschiderea festivităților și au vizitat târgul producătorilor autohtoni.

Activitățile proiectului BSB-817 sunt axate pe crearea și consolidarea unui cluster turistic transfrontalier în Cahul, Reni și Galați, care vor stimula dezvoltarea turismului verde la frontieră, vor crește calitatea serviciilor turistice, al numărului de turiști în regiune și vor îmbunătăți calitatea vieții comunităților din regiune. În cadrul proiectului, urmează să fie creat un ghid privind desfășurarea turismului transfrontalier, o hartă cu trei rute turistice transfrontaliere, o broșură informativă pentru turiști, dar și un program comun pentru dezvoltarea turismului transfrontalier în Cahul, Reni și Galați. Vor fi organizate instruiri, mese rotunde și ateliere de lucru în scopul consolidării capacităților furnizorilor de servicii turistice, autorităților locale și regionale, în domeniul turismului verde transfrontalier.

De asemenea, vor fi efectuate vizite de studiu, două festivaluri și realizate podcast-uri privind turismul verde în regiune, dar și un studiu privind buna vecinătate de-a lungul sectorului dunărean al bazinului Mării Negre.

Proiectul transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB 817 este implementat de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Cahul (Moldova), Comitetul Executiv al Consiliului Local al or. Reni (Ucraina) și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați (România).

Proiectul este parte a Programului Operațional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020” și este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și de către țările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.

Acest comunicat de presă a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a proiectului transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB 817 și nu poate fi, în niciun caz, considerat că ar reflecta punctele de vedere ale Uniunii Europene.