Construim comunități reziliente în fața dezastrelor în raionul Ștefan Vodă
În raionul Ștefan Vodă, prevenirea și gestionarea dezastrelor a devenit o prioritate, din cauza expunerii ridicate la riscuri naturale, cum ar fi inundațiile, incendiile de vegetație și seceta. Proiectul „Dezvoltarea comunităților reziliente în raionul Ștefan Vodă,” susținut de USAID/BHA, a lansat o serie de activități menite să întărească capacitatea autorităților locale și a cetățenilor de a reacționa eficient în situații de criză. Cu activități de pregătire concentrate în localitățile Răscăieți, Palanca, Talmaza și orașul Ștefan Vodă, proiectul își propune să creeze comunități mai sigure, capabile să își protejeze infrastructura și locuitorii.
În cadrul proiectului, a fost lansată campania de informare și sensibilizare „Pregătește-te astăzi, Protejează mâine,” care pune accent pe importanța pregătirii din timp pentru a reduce impactul dezastrelor viitoare. Prin această campanie, membrii comunităților din raion au fost încurajați să se implice activ în procesul de prevenire, conștientizându-se rolul fiecăruia în reducerea riscurilor.
Un alt pas major în cadrul proiectului l-a constituit elaborarea Planurilor de Pregătire pentru Situații de Urgență pentru localitățile din raionul Ștefan Vodă. Aceste planuri oferă orientări precise și clarifică responsabilitățile instituțiilor locale în situații de criză. Documentele includ recomandări esențiale pentru gestionarea riscurilor și stabilirea unor reacții rapide și coordonate în caz de urgență. Accesibile publicului larg, aceste planuri au fost dezvoltate prin colaborarea autorităților locale și a altor organizații de resort, pentru a asigura implicarea întregii comunități în prevenirea dezastrelor.
„Proiectul a implicat colaborarea activă dintre autorități și organizațiile comunitare în dezvoltarea planurilor de pregătire pentru dezastre,” explică Anton Muntean, managerul proiectului. „Implicarea cetățenilor în planificarea măsurilor de prevenire este esențială, iar colaborarea dintre organizații, autoritățile locale, instituții de învățământ, sectorul privat și comunitate este cheia succesului. Pregătirea comunităților ne oferă puterea de a ne proteja reciproc și de a limita efectele dezastrelor asupra vieții cotidiene.”
Raionul Ștefan Vodă este unul dintre cele mai vulnerabile la dezastre naturale, cu aproape 63 de mii de locuitori expuși riscului de incendii de vegetație și alți 25 de mii la riscul de inundații. Inițiativele proiectului sunt un pas semnificativ spre creșterea rezilienței și siguranței în această regiune, oferind comunităților instrumentele necesare pentru a preveni, a reacționa eficient și a reduce daunele în fața unor potențiale crize.
Cu sprijinul comunității și al partenerilor locali, proiectul își propune să transforme vulnerabilitatea în putere, promovând o cultură a pregătirii și a solidarității în fața dezastrelor.
___
Planurile au fost dezvoltate în cadrul proiectului „Dezvoltarea comunităților reziliente în raionul Ștefan Vodă” care se realizează datorită suportului generos al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în parteneriat cu Helvetas Moldova. Partener strategic de implementare: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI. Conținutul este responsabilitatea Helvetas Moldova și nu reflectă neapărat punctul de vedere al USAID sau al Guvernului Statelor Unite.