(VIDEO) 2021 ar putea fi anul relansării relațiilor moldo-americaneÎn 2021, a demarat un nou ciclu politic atât la Washington, cât și la Chișinău, ceea ce creează o oportunitate deosebită pentru relansarea relațiilor moldo-americane. Un parteneriat mai avansat cu Statele Unite, de care are nevoie țara noastră, s-ar putea baza pe un sprijin și mai larg al Statelor Unite pentru statul de drept și inițiativele anticorupție, precum lupta împotriva spălării banilor, investigațiile privind infracțiunile financiare, recuperarea bunurilor furate și reforma sistemului de justiție.

Aceasta este una din principalele concluziile ale videoului produs în baza unei Note Analitice, elaborate pentru Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) de către Cristina Gherasimov, cercetătoare, Consiliul Germen pentru Afaceri Externe (2018 – 2020) și Nicu Popescu, directorul programului Europa Lărgită din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR).

Vedeți video aici.

Potrivit autorilor, de asemenea, Statele Unite și Republica Moldova ar trebui să își aprofundeze cooperarea în domeniul securității, să caute modalități de intensificare a parteneriatelor dintre instituțiile responsabile de asigurarea securității statului în mai multe domenii, precum securitatea cibernetică, colaborarea în domeniul apărării și serviciilor de informații.

„Sprijinul continuu pentru societatea civilă și mass-media independentă, inclusiv prin finanțarea instituțională pe termen mediu și lung, va juca un rol-cheie în asigurarea sustenabilității reformelor din anii următori. În cazul în care autoritățile moldovenești vor putea demonstra un efort susținut în domeniul anticorupție pe parcursul următorilor ani, vor apărea precondițiile necesare și pentru ca Moldova să poată beneficia de un al doilea program al Millenium Challenge Corporation. Este în interesul național al țării noastre să valorificăm această deschidere. Autoritățile moldovenești trebuie să elaboreze o foaie de parcurs care să detalieze principalele așteptări, direcții de cooperare cu Statele Unite, modul în care intenționează să le urmărească și sprijinul de care ar avea nevoie pentru a face acest lucru”, se menționează în video.

Autorii Notei Analitice vin și cu o serie de recomandări pe care le puteți găsi în limba română aici în limba engleză aici.

Acest video a fost elaborat în cadrul proiectului „Poduri de legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”, implementat de către IPRE, cu suportul Fundației Soros Moldova.