In Moldova se desfasoara o campanie mondiala impotriva violentei de gen



O campanie impotriva violentei de gen se va desfasura in R. Moldova in perioada 25 noiembrie-10 decembrie curent.

Campania mondiala "16 zile de actiuni impotriva violentei in baza de gen" va avea loc in Moldova cu genericul "Familia sanatoasa este familia fara violenta", informeaza MOLDPRES.

Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, a mentionat astazi la conferinta de presa de lansare a campaniei ca doar prin eforturi comune ale structurilor publice centrale si locale, societatii civile, organismelor internationale vom putea crea un mediu mai sigur si mai sanatos pentru familiile din tara, inclusiv prin realizarea prevederilor Legii cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie. "Sint necesare eforturi considerabile de natura sociala, legislativa si educativa pentru stoparea acestui flagel in societate", a spus Buliga.

Boris Gilca, coordonator de programe, UNFPA in R. Moldova, a mentionat faptul ca organizarea campaniei respective de mai multi ani in Moldova demonstreaza ca acest fenomen exista in societatea noastra si este tolerat de populatie. Pentru a stopa acest flagel este necesar de a antrena intreaga societate in actiunile de promovare a culturii relatiilor non-violente.

Valentina Bodrug-Lungu, coordonatorul campaniei in Moldova, a comunicat ca activitatile preconizate in cadrul campaniei se vor desfasura in mai multe localitati ale tarii prin organizarea unor cursuri de instruire, intruniri, dezbateri publice, conferinte, programe radio si TV. Scopul acestor actiuni consta in informarea publicului despre legislatia internationala si nationala care protejeaza victimele violentei si le garanteaza drepturile in societate.

Campania "16 zile de actiuni impotriva violentei in baza de gen" este organizata in comun de catre ministerele Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Afacerilor Interne, Sanatatii, Misiunea OSCE in Moldova, Fondul ONU pentru Populatie, PNUD Moldova, UNICEF s.a.

Conform datelor prezentate de MMPSF, pina in luna octombrie anul curent, in Moldova s-au inregistrat 13 cazuri de omor, dintre care 10 au fost savirsite in cadrul familiei, iar trei intre rude, in alte 19 cazuri s-au comis vatamari corporale grave, noteaza MOLDPRES.

 

Moldpres