Persoanele cu deficienţe de vedere din Ialoveni au sărbătorit Ziua Bastonului Alb



La 15 octombrie persoanele cu deficienţe de vedere din întreaga lume au sărbătorit Ziua Internaţională a Bastonului Alb (denumirea fiind dată de ideea că bastonul folosit de persoanele cu deficienţe de vedere este, mai mult decît un instrument, este un simbol după care acestea sunt recunoscute în public, lucru necesar mai ales în traficul rutier).

O zi specială

În această zi persoanele slab-văzătoare alături de cele nevăzătoare s-au întîlnit la Ialoveni pentru a marca ziua ca fiind una deosebită pentru ei. Prilejul ar trebui să fie o sărbătoare importantă, dar contextul economic al ţării nu le oferă prea multe motive de bucurie acestor oameni.
Din motiv că încă nu au un spaţiu special, un oficiu personal în care să se adune Tatiana Goraş, preşedinta Organizaţiei Primare – Teritoriale a Societăţii Orbilor Ialoveni, a invitat cu această ocazie toţi membrii să participe la prima manifestare culturală organizată de acest ONG în sala mare a Consiliului Raional Ialoveni.

O organizaţie cu mai mulţi membri

Evenimentul a avut ca scop consolidarea societăţii civile în rîndul nevăzătorilor şi aducerea la cunoştinţă pentru aceştia că în vara acestui an în raionul Ialoveni s-a deschis o nouă organizaţie Primar-Teritoriale a SOM care le va promova interesele.
Recent creat, ONG-ul a atins deja cifra de 70 de membri înregistraţi oficial. Necătînd la faptul că a pornit de la cifra de 18 persoane la început, aceştia fiind membri transferaţi de la Chişinău. „Sperăm că numărul persoanelor ce ni se vor alătura va creşte pe parcurs, şi împreună vom reuşi să fim o forţă care va schimba cît de cît viaţa persoanelor cu dizabilităţi de vedere în bine!” – a ţinut să sublinieze dra Goraş.

Cuvînt de felicitare şi clipe de voie bună

Prezent la eveniment a fost şi preşedintele Societăţii Orbilor din Moldova (SOM)- dl Dumitru Sclifos, care alături de cuvintele călduroase de felicitare a adus în dar organizaţiei un mic cadou menit să-i îndulcească şi să-i adune mereu la cooperare pe fiecare dintre aceşti membrii. SOM numară la ora actuală peste 9.000 de persoane nevăzătoare şi cu vedere redusă.

Cei care au venit să le încînte sufletul şi să le ridice buna dispoziţie au fost ansamblul vocal al Liceului Teoretic din Răzeni, Ialoveni, care au avut ca conducător artistic pe doamna Nadejda Petcu. Alături de vocile zglobii ale elevilor, au răsunat cîntece interpretate de persoane cu deficienţe de vedere, dar cu suflet mărinimos ca: Nicolae Ciobanu, reprezentant SOM-Chişinău, doamna Maria Jechiu – reponsabil Departamentul Cultură şi Sport al OPT- SOM-Ialoveni şi Ecaterina Vîrtosu, 32 de ani, membră a organizaţiei.

Problemele societăţii

Participanţii la manifestare au căzut de acord cu preşedinta organizaţiei, că este deosebit de necesar de creat condiţii social-economice şi de deplasare, pentru ca membri organizaţiei din Ialoveni să se bucure de servicii de reabilitarre, consiliere psihologică şi integrare în localitatea lor.

Pe plan local se încearcă cuprinderea a cît mai mulţi nevăzători la activităţile cultural-artistice, educaţionale, de studiere a sistemului punctat Braille, orientarea în spaţiu, etc. Tot aici s-a propus fondarea unei publicaţii: gen ziar sau revistă locală, fie în format audio sau în format Braille, care să elucideze clar dorinţele, problemele, şi soluţiile persoanelor cu probleme de vedere din sate şi suburbii, nu doar din oraş. La fel ar fi bine să se creeze un ansamblu în cadrul organizaţiei din Ialoveni, să se desfăşoare activităţi socioculturale împreună cu alte organizaţii nonguvernamentale.

Din istoria Bastonului Alb

În anul 1921 un artist pe nume James Biggs, ce şi-a pierdut vederea într-un accident se deplasa prin oraş singur cu un baston, care era de culoare neagră. Pentru a fi observat în aglomeraţia urbană că e nevăztor, acesta şi-a vopsit bastonul în alb, de atunci se poartă bastonul alb ca un ghid şi sprijin pentru persoanele nevăzătoare.

În anul 1965 Adunarea Generala a O.N.U. la propunerea preşedintelui Lindau Jinson ratifică hotărîrea denumirii Zilei de 15 octombrie ca Ziua Mondiala a Bastonului Alb.
Ziua a fost instituita de Organizatia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în anul 1993, la Varşovia (Polonia). Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internaţional, ziua fiind sărbătorită pe întregul mapamond.

Autor: Mariana Ţîbuleac

http://initiativa.wordpress.com