frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Săptămâna Educației Media a inspirat sute de elevi, profesori și părinți să citească presa în mod critic

Dezbateri, seminare, mese rotunde, ateliere de discuții, concursuri de postere și fotografii, jocuri, quiz-uri, vizite în redacții, biblioteci și muzee, întâlniri cu jurnaliștii – toate aceste activități au fost organizate în cadrul primei ediții a Săptămânii Educației Media, desfășurate în perioada 22-28 noiembrie la inițiativa Centrului pentru Jurnalism Independent.

Activitățile, organizate cu scopul de a promova gândirea critică și consumul conștient de informații, au depășit cadrul claselor în care este predată disciplina opțională Educație pentru media. Elevii, ghidați de învățători și profesori, au scris articole pentru ziare, au simulat emisiuni, au organizat concursuri radio și victorine, au desfășurat flashmob-uri – toate având în centrul atenției educația media. De asemenea, elevii au vizitat muzee, unde s-au informat despre istoria și evoluția mass-media, și redacții, unde au văzut cum funcționează o instituție de presă și cum se scriu știrile.

Pe 23 octombrie, CJI a organizat la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău o întâlnire cu jurnalista de la Radio Europa Liberă, Diana Răilean. Elevii claselor a IV-a și a VI-a au aflat ce presupune munca de jurnalist, care sunt calitățile de bază ale acestuia și ce înseamnă să-ți practici onest meseria.

Pe parcursul Săptămânii Educației Media au fost organizate activități atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori. În cadrul diferitelor ateliere tematice, s-a discutat despre siguranța online, sănătatea digitală sau despre capcanele lumii virtuale și consecințele asupra stării emoționale a consumatorilor de media. Ideile expuse în cadrul diverselor întâlniri îi vor ajuta pe părinți și profesori să înțeleagă mai bine atât avantajele, cât și riscurile pe care le comportă spațiul online.

Săptămâna Educației Media s-a încheiat cu lansarea primului program de instruire adresat învățătorilor care predau în limba rusă. Un grup de 15 învățătoare din diferite raioane ale Republicii Moldova au fost familiarizate cu conținutul și metodele de predare a disciplinei opționale Educație pentru media în clasele a III-a și a IV-a.

În evenimentele desfășurate cu ocazia Săptămânii Educației Media au fost implicați circa 600 de elevi, 50 de profesori și 80 de părinți. Activitățile au fost organizate în 20 de licee și gimnazii din raioanele Fălești, Florești, Căușeni, Strășeni, Orhei, Criuleni, Leova, Drochia, Râbnița și municipiul Chișinău.

„Timp de o săptămână am avut posibilitatea de a desfășura în liceu o serie de activități interactive, ajutând în acest mod elevii să conștientizeze importanța educației media”, spune Nina Babcinețchii, învățătoare la clasa a IV-a „A" de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Florești.
 
Săptămâna Educației Media a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova", implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania.

Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat primul proiect destinat consumatorilor de media în anul 2014, organizând primele lecții de educație media. De atunci, au fost desfășurate tabere de vară, hackathoane media, a fost lansată platforma mediacritica.md, iar în 2017 cursul educație pentru media a ajuns la elevii claselor primare. În 2018 și clasele de gimnaziu au posibilitate să studieze acest curs opțional. La moment, cursul este predat în 56 de școli pentru elevii 1500 de elevi din clasele a III-a, a IV-a și a VII-a, a VIII-a.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola