ÃŽn regiunea transnistreana continua "vanatoarea" tinerilor



Promo-Lex este profund ingrijorata de situatia in care tinerii ce detin livrete militare eliberate de organele constitutionale risca sa fie supusi persecutiilor de catre autoproclamatele autoritati transnistrene. Tinerii care fac catedra militara in Republica Moldova primesc livrete cu stampila „Nu a satisfacut serviciul militar", in pofida faptului ca acestia depun juramantul de credinta Moldovei. Administratia de la Tiraspol considera ca aceste stampile le da dreptul de a inrola tinerii in armata proprie. Asociatia primeste semnale alarmante de la persoane ce se confrunta cu astfel de probleme. De asemenea, se constata ca livretele acestora sunt sechestrate, iar tinerii primesc citatii si sunt fortati sa satisfaca „serviciul militar" in formatiunile paramilitare ilegale.

Pe de alta parte, elevii care implinesc 18 ani, primesc citatii pentru a se prezenta in mai-iunie 2009 la centrele militare secesioniste pentru inrolare, perioada care, intamplator sau nu, coincide cu sustinerea examenelor de bacalaureat. Tinerii sunt amenintati cu intentarea unor dosare penale, in cazul in care refuza sa se supuna acestei proceduri. Unii dintre ei spun ca au fost fortati sa semneze declaratii ca isi vor continua studiile la Tiraspol.

„Am fost nevoit sa fug in alta regiune a Moldovei, dar sincer sa fiu nici nu stiu ce sa fac pentru a nu nimeri in armata transnistreana, mai mult ca atat, eu am depus juramant de credinta Patriei - Republica Moldova", a relatat echipei Promo-Lex un tanar din orasul Dubasari, care a dorit sa-si pastreze anonimatului.

Studiul „Obligatiile militare ale locuitorilor regiunii transnistrene a Moldovei", lansat de Promo-Lex in 2008, demonstreaza ca drepturile fundamentale ale tinerilor din regiune sunt incalcate. Mai mult ca atat, Asociatia considera ca lipsa de informatie si sustinere a tinerilor agraveaza in acest an situatia drepturilor lor.

„Este deosebit de important ca tinerii sa fie informati de posibilitatea arestarii lor pe malul stang al Nistrului. Noi am sesizat si solicitat interventia autoritatilor constitutionale in vederea prevenirii abuzurilor si solutionarii problemelor a mii de tineri din regiune. Contam pe receptivitatea Ministerului Apararii si Ministerului Reintegrarii, care se arata deschisi spre solutionarea problemelor acestor persoane", a mentionat Ion Manole, Presedintele Asociatiei Promo-Lex.

Promo-Lex indeamna persoanele ce s-au confruntat cu situatii de abuz si retinere ilegala, sau cunosc astfel de cazuri, sa apeleze la numerele de telefon: 022 450024 sau 069070800.

Pe 3 martie 2009, mass-media din regiune au difuzat o serie de  interviuri cu adjunctul „procurorului militar" din „rmn", Valentin Popov. Acesta a afirmat ca „procuratura militara" din regiune a efectuat verificarea persoanelor care au fost eliberate de satisfacerea „serviciului militar" si a constatat ca doar in cadrul „campaniei de inrolare" din anul 2008 au fost „ilegal" eliberati de satisfacerea serviciului militar 443 tineri, iar pentru ultimii trei ani aceasta cifra se ridica la peste 800 persoane.

 

*******

Note pentru editori:

Studiul „Obligatiile militare ale locuitorilor regiunii transnistrene a Moldovei" poate fi accesat: http://www.promolex.md/index.php?module=publications

 

Interviurile din media transnistrene pot fi accesate:

http://www.nr2.ru/pmr/222783.html

http://www.regnum.ru/news/1132688.html

http://www.tiras.ru/kriminalnoe-chtivo/7264-voennojj-prokuraturojj-pmr-vyjavleny.html

http://www.prokuror-pmr.org/index.php?option=com_content&task=view&id=666&Itemid=3496

 

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati: Pavel Postica, Jurist Asociatia Promo-Lex, tel. (+373 22) 45 00 24, e-mail: info@promolex.md.