frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Consiliul Concurenței, ambițios pe hârtie

Este un document ambițios, care își propune să avanseze foarte rapid în domeniul liberalizării economiei și în domeniul fortificării competiției. Consiliul Concurenței vrea să realizeze multe într-un timp foarte scurt. Este concluzia experților IDIS Viitorul, Diana Enachi și Victor Parlicov formulată în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic” pe marginea Programului național în domeniul concurenței și ajutorului de stat pentru anii 2016-2020.

”Programul are o formulare vagă în ceea ce privește situația actuală din domeniul concurenței și rezultatele preconizate. Planul de activități numără multe acțiuni, dar obiectivele nu sunt însoțite de indicatori privind rezultatele care urmează a fi atinse”, a explicat Victor Parlicov.

Potrivit lui, s-a făcut un lucru bun la identificarea piețelor cu risc de concentrare și monopol. Este vorba de piața farmaceutică, piața asigurărilor, piața cerealelor, serviciilor bancare. Piețele au fost targetate foarte bine. Dacă se va merge conform programului ne putem aștepta la o liberalizare a mai multor domenii. În același timp, piața produselor petroliere în lista piețelor prioritare nu se regăsește, deși Consiliul Concurenței a sesizat că există probleme pe această piață.

”Nu putem spune că după implementarea programului propus de Consiliul Concurenței problemele vor fi rezolvate. Cert este că va fi mai multă ordine privind constrângerile legislative, ale mediului concurențial și posibilitatea intrării pe piață a jucătorilor”, a menționat Parlicov.

Diana Enachi a spus că: ”facem legi bune, dar nu le aplicăm corespunzător. O dovadă sunt și clasamentele internaționale privind principalii indicatori de competitivitate, unde Republica Moldova se găsește printre codașe. În Raportul Competitivității Globale, țara noastră stă foarte prost la eficiența politicilor concurențiale (locul 135 din 138 de țări incluse în clasament). Or, nu am văzut să se facă referință la acești indicii, prin care sunt semnalate acele probleme ale mediului concurențial pe eliminarea cărora ar trebui să se concentreze Consiliul în activitatea sa.  Mai mult, prin luarea în considerare a indicilor internaționali și includerea acestora în program sub formă de indicatori de performanță, ar face mult mai simplă evaluarea și monitorizarea progreselor obținute, atât de către Consiliu, cât de către alți actori, precum societatea civilă.

Emisiunea poate fi vizualizată aici.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola