frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Amnesty International cere ca Barack Obama sa fixeze data pentru inchiderea Guantánamo

În ajunul celei de-a saptea aniversari a primelor transferuri in cadrul centrului de detentie al SUA din Guantánamo Bay, Amnesty International solicita Presedintelui ales, Barack Obama, sa anunte data pentru inchiderea centrului imediat dupa investirea acestuia in functia de presedinte - si sa-si onoreze angajamentul de a pune capat incalcarilor drepturilor omului, care au marcat politicile si practicile de combatere a terorismului ale SUA in ultimii sapte ani.

Organizatia pentru protectia drepturilor omului a mai solicitat Presedintelui ales al Statelor Unite sa sustina o comisie independenta de investigare a incalcarilor drepturilor omului comise in cadrul „razboiului contra terorismului" de catre SUA sau in numele acesteia, pentru a asigura tragerea la raspundere si a marca o schimbare fundamentala in politicile americane de combatere a terorismului.

"Noi nu cerem imposibilul. Barack Obama si-a exprimat deja hotararea de a anula unele actiuni gresite ce au fost autorizate de catre guvernul american in numele securitatii nationale, iar noi il rugam sa-si indeplineasca angajamentul", a declarat Irene Khan, Secretar General Amnesty International.

"Salutam faptul ca problema Guantánamo este declarata a fi una prioritara", a spus Irene Khan. "Închiderea centrului Guantánamo va marca finalizarea politicilor de detentie practicate in trecut, dar numai daca aceasta va fi realizata intr-un mod care va corespunde in totalitate obligatiilor internationale ale SUA. Diavolul sta ascuns in detalii: in nici un caz nu trebuie sa existe vreo restabilire a centrului de detentie Guantánamo sub o oricare alta denumire in oricare alta parte".

Ministrul american al apararii, Robert Gates, a cerut angajatilor sai sa elaboreze planuri pentru inchiderea Guantánamo, considerata de catre acesta o prioritate inalta pentru noua administratie. Acestea trebuie sa includa si un plan comprehensiv referitor la viitorul detinutilor. Orice plan de a inchide Guantánamo trebuie sa prevada, de asemenea, si abandonarea imediata a proceselor judiciare efectuate de catre comisiile militare; toate procesele judiciare ulterioare trebuie sa se desfasoare in instante civile obisnuite.

Alte tari trebuie sa faciliteze inchiderea centrului de detentie Guantánamo prin acordarea protectiei umanitare detinutilor care sunt eliberati, dar care nu pot fi adusi in tarile lor, deoarece acolo ei ar putea sa fie supusi torturii sau persecutiei. Un sir de state membre ale Uniunii Europene (UE), printre care Germania si Portugalia si-au exprimat suportul pentru ideea de a accepta detinutii pe teritoriul UE, iar Uniunea Europeana discuta adoptarea unei abordari comune.

"Guantánamo a fost o parte componenta a strategiei de detentie in baza careia SUA, timp de sapte ani, a comis atacuri regulate asupra drepturilor fundamentale ale omului - precum este dreptul la un proces de judecata corect si tratament uman - in numele combaterii terorismului", a declarat Irene Khan. "Este timpul pentru o noua abordare din partea SUA, insa rolul altor state in inchiderea acestui centru de detentie este de asemenea crucial".

În primele o suta de zile in functie, Amnesty International solicita Presedintelui ales sa intreprinda reforme concrete in domeniul drepturilor omului, inclusiv sa anunte detaliile planului cu privire la inchiderea centrului de detentie din Guantánamo Bay intr-un termen relativ scurt; sa emita un ordin prezidential de interzicere a torturii si altor tratamente inumane, in conformitate cu prevederile dreptul international; si sa asigure crearea unei comisii independente care va investiga abuzurile comise de catre Guvernul SUA in „razboiul contra terorii".

În prezent, aproximativ 250 de persoane sunt detinute in Guantánamo. Unele dintre acestea sunt detinute acolo de mai bine de sase ani.
Amnesty International a fost una dintre primele organizatii care a cerut inchiderea Guantánamo. La 11 ianuarie, activistii, sustinatorii si membrii Amnesty International din peste 35 de tari din toata lumea, au cerut iarasi ca SUA sa modifice cursul politicilor sale de detentie in contextul combaterii terorismului.

În cadrul campaniei sale de 100 de zile, joi, la 15 ianuarie Amnesty International va lansa un mesaj video online, care va releva asteptarile puse pe seama administratiei Presedintelui ales Barack Obama si cerintele de baza ale Amnesty International de la noua administratie. Mesajul viedo va fi disponibil in limba engleza pe:

http://obama100days.amnesty.org.

Lista completa a solicitarilor Amnesty International pentru Presedintele ales al Statelor Unite este disponibila in limba engleza pe:

http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR51/117/2008/en.

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola