frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Copiii aflati in dificultate €“ Lansare studiu comparativ

In perioada decembrie 2007- septembrie 2008, Fundatia Iosif deruleaza proiectul „Parteneriat transfrontalier pentru sprijinirea copiilor aflati in dificultate” implementat in parteneriat cu organizatia Caritas Moldova, finantat cu suma de 28.996 Euro, de catre Uniunea Europeana in cadrul Programului de Vecinatate Romania Moldova, Phare CBC 2005.

In cadrul acestui proiect a fost realizat un studiu comparativ Iasi – Chisinau privind situatia copilului aflat in dificultate. Studiul se adreseaza specialistilor care lucreaza in domeniu si prezinta un instantaneu al situatiei copiilor aflati in dificultate. Sunt surprinse aspecte comparative Iasi – Chisinau care vizeaza: legislatie, servicii sociale, probleme si solutii, concluzii si recomandari.


Din categoria copiilor aflati in dificultate procentul cel mai mare este ocupat de copii neglijati/abuzati in propriile medii familiale. Factorii de risc ce conduc la aparitia si mentinerea starii de dificultate la un copil sunt cu precadere neindeplinirea rolului de parinte si neexercitarea responsabilitatilor parentale. Saracia este un factor favorizant care in corelatie cu factorii de risc poate duce la plasarea unui copil in starea de abandon. Pentru o interventie eficienta studiul recomanda interventii la nivelul politicilor sociale, la nivel comunitar, la nivel institutional si la nivelul lucrului pe caz.


Totusi comparativ cu 5 ani in urma se constata o imbunatatire a situatiei copilului aflat in dificultate. Asistentii sociali si psihologii care au participat la realizarea studiului confirma faptul ca exista multi pasi inainte privind cadrul normativ si serviciile sociale oferite. Ceea ce are specific acest material este faptul ca ofera specialistilor din domeniu o dubla perspectiva asupra situatiei: Iasi, respectiv Chisinau.


“Ne dorim ca acest material sa fie util atat pentru profesionistii care lucreaza direct cu acesti copii aflati in suferinta cat si pentru cei care iau decizii cu privire la politicile sociale si noile strategii guvernamentale privind protectia copilului” declara Sebastian Ghica, directorul Fundatiei Iosif.


 “Schimbul de experienta si formarile de care au beneficiat a specialistilor din domeniu sunt un bun temei pentru a prelua experienta pozitiva a colegilor nostri din Romania in domeniul practicilor de lucru cu copii aflati in dificualtate” Otilia Sarbu, director Misiunii Religioase Catolice Caritas Moldova.


Studiul a fost realizat in parteneriat cu Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Iasi, Misunea Religioasa Caritas Moldova, Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Chisinau. Va fi printat in 1000 de exemplare si distribuit gratuit catre specialistii care lucreaza in domeniu din cele doua tari. De asemenea, va fi trimis catre factorii decizionali de la Bucuresti si Chisinau ca un punct de plecare pentru noi politici sociale care sa vina in sprijinul copiilor aflati in dificultate.


Detalii despre proiect:
Parteneri: Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Iasi, Misunea Religioasa Catolica Caritas Moldova, Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului Chisinau. 

             
Obiectivele proiectului:
Cresterea colaborarii transfrontaliere a institutiilor guvernamentale si neguvernamentale din Romania si Republica Moldova care lucreaza in domeniul protectiei copilului.
Realizarea unui studiu comparativ Iasi - Chisinau privind protectia copilului aflat in dificultate;


Activitatile proiectului
Vizite pentru schimb de experienta;
Realizare studiu comparativ Iasi-Chisinau;
Curs de formare pentru specialistii din domeniul protectiei copilului din Iasi si Chisinau;

Rezultatele proiectului
1000 de exemplare ale studiului comparativ vor fi realizate si distribuite gratuit in cadrul proiectului.
20 ONG-uri din Iasi vor beneficia de informare cu privire la concluziile studiului comparativ
10 ONG-uri din Chisinau vor beneficia de informare cu privire la concluziile studiului comparativ
20 – specialisti din ONG-uri din Chisinau si Iasi si din cadrul Directiei de Asistenta Sociala au beneficiat de formare.
10 Consilieri judeteni din Iasi si Chisinau vor beneficia de informare cu privire la rezultatele studiului comparativ.
500 de copii din Iasi– si 500 din Chisnau - aflati in sistemul social de protectie vor primi servicii mai bune si vor avea sansa unui viitor mai bun.

Pentru informatii suplimentare sau clarificari cu privire la acest proiect ne puteti contacta la:
In Romania
Tel/Fax: 0232.230469 sau e-mail: sghica@fundatiaiosif.ro
Persoana de contact: Sebastian Ghica - Coordonator de proiect.
In Republica Moldova
Tel/Fax: 022 29 58 33 sau e-mail: social@caritas.md
Persoana de contact: Natalia Rabei - coordonator programe sociale

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola