PROTEST LA AMBASADA CHINEI



Membri si simpatizanti ai Amnesty International (AI) - miscare mondiala a activistilor voluntari pentru drepturile omului, au pichetat miercuri, 4 iunie, Ambasada Republicii Populare Chineze in Moldova. Protestatarii au purtat pancarte si au scandat lozinci indemnand autoritatile chineze sa sa acorde amnistie persoanelor intemnitate in urma protestelor din anul 1989, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit directorului executiv al AI - Moldova, Evghenii Golosceapov, actiunea marcheaza aniversarea a 19-a de la reprimarea sangeroasa a demonstratiilor studentesti de pe piata Tiananmen in Beijing. Organizatia isi exprima protestul fata de suprimarea opiniilor alternative si persecutarea aparatorilor drepturilor omului si activistilor civili in China.

AI pledeaza pentru eliberarea imediata si neconditionata a persoanelor intemnitate acum 19 ani. „Daca vor fi eliberati activistii din piata Tiananmen, daca se va face dreptate rudelor cel or ucisi si se va permite comemorarea publica a victimelor, se va face un pas spre stabilirea unei traditii pozitive in ajunul Jocurilor Olimpice", a declarat Evghenii Golosceapov.

In anul 1989 la Beijing au inceput proteste studentesti, care s-au extins in scurt timp si asupra altor orase si provincii mari din China. Protestatarii au apelat la autoritati solicitind combaterea coruptiei, lansarea reformelor democratice in domeniul drepturilor politice si sociale. In noaptea din 3 spre 4 iunie 1989, armata chineza a adus tancurile pe piata Tiananmen. Au fost ucisi sute de cetateni neinarmati. Ulterior, pe teritoriul intregii tari au fost arestati zeci de mii de oameni pentru sustinerea si participarea la demonstratii.

AI a fost fondata in anul 1961 in Marea Britanie. Organizatia are statut oficial de Consilier pentru Drepturile Omului la ONU si Consiliul Europei.

 

www.info-prim.md