Lecţia de solidaritate – un joc care i-a pus pe gânduri pe studenţi



DesktopMiercuri, 10 aprilie, Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei” a desfăşurat o lecţie de solidaritate socială pentru studenţii Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială de la Universitatea de Stat din Moldova.

Timp de 80 de minute, cei 50 de studenţi din anul I şi II au avut parte de o experienţă inedită, care a avut drept scop familiarizarea tinerilor cu problemele bătrânilor singuratici, în special cele legate de asigurarea alimentaţiei.

Activitatea esenţială a lecţiei este un joc de rol. Grupul este divizat în bătrâni, tineri şi pensionari, fiecare dispunând de un venit lunar specific, pe care trebuie să-l utilizeze pentru achitarea facturilor, alimente, haine, medicamente, abonamente la sport. Această sumă de bani trebuie gestionată în aşa mod, încât să le asigure existenţa pentru întreaga lună. La final, tinerii au discutat despre diferenţele dintre roluri, posibilităţile acestora şi dificultăţile cu care s-au confruntat.

Dorina Gurău: „Participând la această lecţie, am conştientizat faptul că trebuie să ne ajutăm aproapele aflat în nevoie şi să purtăm respect pentru oamenii care nu pot să-şi asigure existenţa”.

Danilov Eugen: „Datorită acestui joc, am înţeles că anumite categorii de oameni au mari probleme şi dacă dorim să facem o schimbare, aceasta ar trebui să înceapă de la noi”.

Dumitriţa Ilieş: „Jocul m-a pus pe gânduri: oare bunica mea ce are în frigider, are ce mânca?”

Administraţia facultăţii a manifestat multă deschidere faţă de realizarea orelor de acest gen, întrucât acestea reprezintă o posibilitate pentru studenţi de a se familiariza cu problemele viitorilor beneficiari de asistenţă socială.

La finalul orei, studenţii au fost îndemnaţi să se implice ca voluntari la cantina mobilă „Aproape de Aproapele”, pentru a oferi un prânz cald oamenilor nevoiaşi, sau ca voluntari în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”, pentru a-i îndemna pe cumpărătorii reţelelor de supermarketuri să doneze produse alimentare.

Lecţiile de solidaritate socială sunt organizate în cadrul campaniei de Paşti „Masa Bucuriei”, scopul căreia este de a asigura alimentaţia persoanelor aflate în dificultate. În acest sens, în perioada 27-28 aprilie, în supermarketurile din Chişinău, Cahul, Orhei şi Edineţ, va avea loc o colectă de produse alimentare. Toate fondurile acumulate în campanie vor deveni prânzul cald al beneficiarilor cantinei sociale „Aproape de Aproapele”.

Daniela Stirbu,
Asistent PR la Misiunea Sociala "Diaconia"
Tel.: 022 46 32 28