‘’EVS Goes East ‘’
În perioada 3 -9 martie curent , în Caudete , Spania s-a desfăşurat un traning course cu genericul “EVS goes East“. În cadrul traning cursului au participat reprezentanţi din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Rusia, Irlanda, Cehia, Grecia, Georgia si Moldova.
Pe parcursul a 5 zile participanţii au luat cunostinţă cu conceptul European Voluntary Service (EVS) şi cu metodele de realizare a unui proiect de înaltă calitate.
Primele zile s-au axat pe introducere în sistemul EVS, YouthPass şi Youth in Action Programme.
Au urmat ateliere care s-au axat pe etapele unui proiect EVS, modalităţile de evaluare ale acestora şi o seară interculturală, care a servit drept premisă pentru elaborarea de noi contacte pentru ulterioare parteneriate.
Ultimele două zile s-au axat pe comunicarea interculturală , soluţionarea conflictelor apărute în cadrul desfăsurarii unui proiect EVS şi pregătirea terenului pentru elaborarea unor proiecte de parteneriat în domeniul tineret.
Urmatoarea zi participanţii au fost repartizaţi în funcţie de statutul organizaţiilor din care faceau parte şi au purces la elaborarea unor drafturi de proiecte EVS. Tinerii care reprezentau organizaţii acreditate au tins spre proiecte ce vizează nemijlocit trimitere şi găzduire de voluntari, cei care nu făceau parte din organizaţii acreditate pentru desfăşurarea proiectelor EVS, s-au axat pe acţiuni mai restrinse, cum ar fi cursuri de instruire şi schimburi de tineret.
Ultima zi a constituit o prezentare succintă a proiectelor elaborate la finele traning-ului şi s-a finisat cu o procedură de evaluare numită ‘’Eu vreau să spun că…‘’.
La final fiecărui participant I s-a oferit posibilitatea de a se autoevalua conform celor 8 competenţe a YouthPass, astfel încît după instruire tinerii să poată primi un certificate YouthPass ce confirmă participarea la instruire şi obţinerea unor competenţe cheie ce ţin de domeniul EVS.
Scopul proiectului, şi anume cel de a transfera cele mai bune practici YiA Programul şi experienţe pentru Europa de Est şi ţările învecinate din Caucaz şi construirea de noi parteneriate, s-a realizat ,întrucît la finele acestuia s-au iniţiat parteneriate preventive, pentru proiecte utlerioare.
EVS goes East mi-a oferit posibilitatea de a cunoaşte noi practici deja testate în materie de Project managament la capitolul SEV. Modalităţile inovative de predare şi consolidare a echipei de lucru, tinerii motivaţi şi informaţi, găzduirea şi atitutdinea la cel mai înalt nivel -toţi aceşti factori au contribuit la eficientizarea procesului de învăţare şi la crearea unei platforme favorabile de lucru.
Natalia Borta , Institutul de Instruire si Dezvoltare Millenium