Situația din Corjova continuă să fie tensionată



Asociația „Promo-LEX” își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația din Zona de Securitate, unde continuă violarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

La 31 mai 2011, Gimnaziul din comuna Corjova, r-nul Dubăsari a fost înconjurat de către reprezentanții structurilor paramilitare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, administrația instituției de învățământ fiind amenințată, iar desfășurarea Careului solemn a fost perturbată prin deconectarea energiei electrice, de asemenea a fost interzisă intonarea imnului și arborarea tricolorului R. Moldova.

Locuitorii comunei Corjova continuă a fi intimidați, persecutați și amenințați de către structurile ilegale din regiune, fiind obstrucționați să-și exercite drepturile lor constituționale.

Astfel, pentru a împiedica deschiderea secției de votare precum și participarea alegătorilor din localitate la alegerile locale, reprezentanții structurilor ilegale din orașul Dubăsari efectuează vizite la domiciliul locuitorilor din Corjova pentru a-i forța să renunțe la procesul electoral. Alegătorii sunt amenințați cu pierderea locurilor de muncă, cu majorarea prețului pentru serviciile comunale sau chiar cu moartea.

În condițiile în care lipsesc orice garanții pentru securitatea, viața și sănătatea persoanelor în acest spațiu, locuitorii din Corjova vor renunța la exercitarea drepturilor lor constituționale.

Toate aceste incidente și probleme, care de fapt continuă de cca 20 ani, scot în evidență ineficiența formatului de pacificare, instituit în 1992 în baza Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992.

„Promo-LEX” reaminteşte autorităţilor constituţionale că drepturile locuitorilor din regiunea transnistreană, garantate de Constituție și normele dreptului internațional, nu sunt discutabile sau negociabile şi nu pot servi drept subiecte pentru negociere sau interpretare politică.

În legătură cu abuzurile continue din zona de securitate comise de reprezentanţii administraţiei ilegale din regiune, Asociaţia „Promo-LEX” solicită autorităţilor constituţionale să sporească eforturile privind identificarea unor instrumente eficiente de garantare, promovare, respectare, apărare și reabilitare a drepturilor locuitorilor din regiunea transnistreană a R. Moldova.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Ion Manole, Preşedinte Asociaţia „Promo-LEX”:
Tel: (22) 450024, GSM: 069070800, e-mail: info@promolex.md