Tinerii din Cahul au învăţat să mobilizeze comunitatea prin intermediul „new media”
Recent o nouă activitate de premieră a avut loc la Cahul. Subiecte de interes larg în rândurile tinerilor precum „Social Media”, comunităţi virtuale, comunicare eficientă, „new media” şi „social networking” au fost temele abordate în cadrul atelierului de lucru „Metodele moderne de comunicare şi rolul reţelelor sociale în diseminarea de informaţii” desfăşurat la 27 februarie, 2011 în cadrul proiectului „Tinerii din Moldova spre Europa” implementat de SUCCES ONG în parteneriat cu CARITAS Czech Republic cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe, în cadrul programului Transition Promotion.
Evenimentul a întrunit circa 30 participanţi - tineri din or. Cahul şi reprezentanţi a mai multor organizaţii non-guvernamentale din r-ul Cahul.
Atelierul de lucru a motivat participanţii să valorifice oportunităţile moderne de comunicare şi socializare în scopuri de dezvoltare personală şi profesională.
Fiind ajutaţi de expertul invitat - Viorel Barbănoua participanţii au explorat „pe viu” diferite tehnologii utilizate în new media ca Facebook, Twitter, WordPress, etc., studiind aspectele practice ale promovării cauzelor sociale şi strategiile creării unei campanii de succes pentru promovarea unui proiect, cu ajutorul numeroaselor instrumente şi resurse pe care le putem găsi online.
Atelierul a trezit numeroase întrebări şi discuţii, subiectele prezentate având o rezonanţă în necesităţile tinerilor de a utiliza resursele pe care le oferă noile tehnologii în scopuri social utile.
Atmosfera evenimentului a fost una caldă şi non-formală; participanţii şi-au exprimat aprecierea pentru organizarea acestui atelier de lucru inedit pentru or. Cahul. Unul dintre participanţi a menţionat: „A fost o experienţă unică, concomitent utilă şi distractivă, la fel ca şi new media în esenţa sa, cel mai important e să ştii să găseşti echilibru între ele”.
Cei mai activi şi dedicaţi participanţi au venit cu propunerea de a crea blogul tinerilor activi Cahul for YOUth şi grupul Facebook cu aceiaşi denumire. Aceste forumuri vor deveni platforme viabile de promovare şi mobilizare a tinerilor cu iniţiativă din regiune.
Inovaţia acestei acţiuni constă în faptul că diseminarea de informaţii, plasarea de articole şi orice fel de postări va fi efectuată de însuşi tinerii implicaţi fără a fi asistaţi sau ghidaţi de organizatorii proiectului.
În acest sens beneficiarii vor juca rolul de „agenţi informaţionali” locali care vor contribui la o mai bună mobilizare a comunităţi.
Proiectul „Tinerii din Moldova spre Europa” presupune un şir de activităţi destinate tinerilor cu scopul de a soluţiona problemele pe care le întâmpină în domeniul creării şi menţinerii unor resurse/forumuri de socializare precum şi în procesul de informare, mobilizare şi participare în viaţa societăţii din Cahul.