ANTEM invită minorităţile naţionale să comunice fără bariere în limba română



Doriţi să continuaţi studierea limbii române? Răspunsul este da, 100%. Cum ar trebui să învăţăm limba română? Corect, uşor, ar răspunde unii; ca pe o limbă străină, ar zice minorităţile; interactiv, ar spune metodiştii.

Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) cu suportul financiar al Înaltului Comisar pentru Minorităţile Naţionale, OSCE, Haga a organizat la 14 decembrie 2010, la Chişinău, o masă rotundă cu genericul „Programul de instruire lingvistică pentru minorităţile naţionale din RM. Noi rezultate, noi colaborări, noi extinderi”.

Subiectele de discuţie au fost: Implementarea programului de instruire lingvistică pentru minorităţile naţionale în Găgăuzia, nordul, centrul, sudul RM; realizări, schimb de viziuni, necesităţi de instruire lingvistică a funcţionarilor din Republica Moldova, integrarea sociolingvistică şi profesională a resurselor umane. Lucia Cucu, director ANTEM în cadrul evenimentului a afirmat că "Integrarea lingvistică a societăţii în RM reprezintă un scop primordial pentru buna înţelegere şi cooperare între indivizi şi grupuri distincte existente în RM".
De asemenea, ANTEM a venit cu nişte totalizări privind numărul de cursanţi care au încheiat cursurile de limba română, localităţile în care se desfăşoară cursurile. Beneficiarii instruirii lingvistice au menţionat că se bucură de ocazia de a frecventa cursurile de limba română "E nevoie de a cunoaşte limba statului în care trăim, doar aşa ne putem încadra eficient în activitatea  de funcţionar public".
Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat: Liubomir Chiriac, Director IDIS Viitorul; Vera Petuhov, Vicedirector BRI; Aliona Moisei, Ministerul Finanţelor; Vitalie Chiriac, Ministerul Afacerilor Interne; Natalia Caunova, Vitali Sîrf, Academia de Ştiinţe, precum şi reprezentanţi ai Autorităţilor Publice Locale, trainerii care activează în cadrul ANTEM, cursanţi.

Astfel se vor organiza:

Cursuri gratuite pentru funcţionari din organizaţii bugetare;
Cursuri contra plată pentru toţi doritorii (persoane fizice şi juridice);
Cursanţii vor beneficia de un set de materiale (manual, caiet, casetă, CD) pentru toată perioada studierii

Înscrierea la cursuri se realizează în baza cererii afişate pe site
http://antem.org
Detalii la telefon:
  • tel: + /373 22/ 24 57 12
  •  fax: + /373 22/ 24 57 12