Ministerul Sanatatii a lansat un film documentar despre gripa



Ministerul Sanatatii si Centrul National de Sanatate Publica au lansat un film documentar despre gripa „Atentie! Gripa!” si au totalizat unele activitati realizate in cadrul Proiectului de control al gripei aviare si gradul de pregatire al tarii in caz de pandemie umana si activitatile de raspuns, finantat de Banca Mondiala si implementat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare in perioada 2006-2010.

Potrivit evaluarilor Bancii Mondiale, Proiectul este unul dintre cele mai de succes din regiune si din domeniul prevenirii gripei aviare. Datorita fortificarii sistemelor de sanatate publica si cea animala, Republica Moldova a evitat aparitia cazurilor de gripa aviara si a reusit sa faca fata provocarilor gripei pandemice din 2009 si de la inceputul anului 2010. Astfel, gripa aviara a ramas un mit pentru tara noastra, iar cea pandemica a fost tinuta sub control.

„Cu suportul Bancii Mondiale, pe parcursul ultimilor patru ani, au fost implementate activitati de prevenire a gripei aviare pe teritoriul tarii, de fortificare a capacitatilor de diagnostic, atat in domeniul medical, cat si cel veterinar, de instruire a specialistilor, actiuni de informare si comunicare”, a mentionat Ion Bahnarel, directorul general al Centrului National de Sanatate Publica.

„Datorita succeselor inregistrate in cadrul Proiectului, parerea unanima a specialistilor este ca Republica Moldova de azi inainte este pregatita si poate face fata urgentelor in sanatatea publica”, a mai declarat Mihai Magdei, viceministrul Sanatatii.

Filmul documentar „Atentie! Gripa!” este o productie locala suta la suta si este primul film de acest gen de la noi ce reflecta o problema actuala de sanatate si puncteaza reusitele Proiectului finantat de Banca Mondiala. Documentarul a fost realizat de „Atelierul Sergiu Prodan PR si Publicitate” la comanda Ministerului Sanatatii si UNICEF, are o durata de 24 de minute si este destinat publicului larg.

Proiectul privind controlul gripei aviare si gradul de pregatire in caz de pandemie umana si activitatile de raspuns finantat de Banca Mondiala face parte din Programul global pentru controlul gripei aviare si pregatirea si combaterea pandemiei umane. Proiectul cuprinde trei componente – Sanatatea Umana, Sanatatea Animala si Informarea si Sensibilizarea Opiniei Publice. Primele 2 componente sunt implementate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, iar cea de-a treia parte a Proiectului a fost coordonata intre anii 2007-2009 de catre Reprezentanta UNICEF in Republica Moldova.

In cadrul componentei Sanatatea Umana a fost construit un Laborator national conform standartelor internationale de biosecuritate pentru diagnosticul molecular al gripei aviare si celorlalte tipuri de gripa, renovata o unitate de terapie intensiva din cadrul Spitalului de boli infectioase „Toma Ciorba”, a fost creat un sistem informational national de supraveghere in timp real a bolilor infectioase, au fost procurate echipamente si utilaje performante, 3 ambulante, 3 masini de teren pentru echipele de interventie, 2 termo-scanere si au fost instruiti peste 430 de medici in managementul clinic al cazului de gripa aviara, supravegherea gripei si fortificarea capacitatilor de raspuns la pandemia de gripa.

Componenta de Sanatate Animala a contribuit esential la imbunatatirea capacitatilor nationale de diagnostic in domeniul veterinar, prin modernizarea si procurarea echipamentului performant pentru 3 laboratoare din Chisinau, Cahul si Drochia. De asemenea, in cadrul componentei au fost procurate sisteme de dezinfectie pentru punctele vamale. A fost realizat un studiu national privind speciile de pasari migratoare ce traverseaza Republica Moldova, stabilindu-se zonele cu risc sporit de gripa aviara. In diagnosticarea si controlul gripei aviare au fost instruiti peste 200 de specialisti din medicina veterinara si de laborator.

Componenta de Informare si Sensibilizare a Opiniei Publice a desfasurat o larga campanie de informare pentru diferite grupuri-tinta despre pericolul gripei aviare si masurile de protectie. De o maniera moderna si cu o nota de umor, cele 12 spoturi video si  audio cu caracter social sunt astazi usor recunoscute de intreaga populatie. In cadrul campaniei au fost produse postere informative pentru comunitati, ghiduri pentru specialisti, inclusiv manuale de comunicare atat pentru viitorii jurnalisti, cat si pentru studentii de la medicina de familie; petrecute mini-campanii pentru elevi si studenti; organizata ora speciala in scoli si alte activitati de informare si comunicare. O resursa utila de informare non-stop atat pentru jurnalisti si specialisti, dar si pentru oamenii simpli este pagina dedicata gripei www.gripa.md.

Serviciul de presa

MINISTERUL SANATATII AL REPUBLICII MOLDOVA

str.Vasile Alecsandri nr.2

Chisinau-2009, Republica Moldova

Tel/Fax: (+373 22) 26 88 10

E-mail: press@mednet.md

Web: www.ms.gov.md