Tinerii din Moldova sunt mai vulnerabili decât semenii lor din alte ţări, studii



Tinerii din Republica Moldova sunt mai vulnerabili decât semenii lor din ţările europene în ceea ce priveşte consumul de droguri injectabile, de alcool, dar şi numărul adolescentelor care avortează. Constatările sunt făcute în baza a patru studii naţionale, prezentate marţi de Reprezentanţa UNICEF în Moldova şi Ministerul Tineretului, transmite Info-Prim Neo.

Printre problemele cu care se confruntă tinerii din Moldova au fost numite fumatul, consumul excesiv de băuturi alcoolice, drogurile, relaţiile sexuale timpurii şi, în consecinţă, infecţiile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Fiecare al doilea tânăr din Republica Moldova a început să fumeze până a împlini vârsta de 10 ani, iar 35% din tineri cu vârsta cuprinsă între 13-24 ani fumează până în prezent. 80% din tinerii moldoveni de 15-24 de ani consumă băuturi alcoolice. Vârsta medie a primei experienţe sexuale este de 16 ani. Iar de la începutul anului curent mai bine de 30 de tinere cu vârsta de până la 18 ani au devenit mame.

Autorii studiilor atrag atenţia asupra faptului că Republica Moldova are o prevalenţă înaltă a tulburărilor de sănătate mentală în comparaţie cu ţările Uniunii Europene, iar majoritatea tulburărilor psihice ce afectează adolescenţii de până la 18 ani sunt provocate de conflictele în familie, divorţul, migraţia părinţilor, dar şi conflictele la şcoală.

Alexandru Stratulat, coordonator de proiect la UNICEF, a menţionat că deşi sistemul de sănătate a realizat reforme considerabile, acesta nu răspunde încă nevoilor tinerilor. Tinerii evită să meargă la medic şi din lipsă de bani, dar şi din neîncredere faţă de medici.

Alexandru Stratulat a mai spus că o altă problemă a tinerilor din Moldova este accesul la educaţie, dar şi calitatea acesteia. Fiecare al cincilea tânăr de 18-24 de ani nu a beneficiat de niciun program educaţional, acest lucru vizând mai mult tinerii din mediul rural. Rata de şomaj în rândul tinerilor este mult mai mare în comparaţie cu totalul populaţiei.

Reprezentantul adjunct al Fondului ONU pentru copii în Moldova, Sandrine Blanchet, a declarat că este important ca tinerilor să le fie cultivate deprinderi şi cunoştinţe care îi vor proteja de vicii cum sunt fumatul, drogurile, alcoolul.

Datele făcute publice astăzi au fost extrase din patru studii naţionale: „Tinerii în Republica Moldova”, „Analiza situaţiei tinerilor în Republica Moldova”, „Raportul privind sănătatea şi dezvoltarea adolescenţelor” şi „Evaluarea riscului infectării cu HIV în rândurile adolescenţilor cu risc sporit”. Studiile au fost elaborate în perioada anilor 2008-2009.

 

http://www.info-prim.md