Competenţa interculturală prin ochii formatorilor din Moldova



20 de formatori cu experiență din sectorul asociativ de tineret, au participat pe data de 6 noiembrie la şedinţa Clubului Formatorilor, unde au avut oportunitatea să-și dezvolte abilitățile de traineri. Ședința s-a axat pe tema „Competenţa interculturală”, aceasta fiind una dintre ariile Setului European de Competențe a Formatorilor.

clubul formatorilorÎn timpul ședinței, formatorii prezenți au fost îndemnați să privească situațiile interculturale din diferite perspective, să reflecteze asupra globalizării, dar și să discute despre provocările culturalizării.

Cei 20 de participanți au fost împărțiți în 5 grupuri pentru activitatea ,,Turul Galeriilor” care le-a permis să-și expună părerea asupra competenței interculturale, dar și să înțeleagă care este rolul acesteia. În urma activității, formatorii au reușit să-și dezvolte abilitatea de a înțelege și a aprecia valorile proprii, cele ale culturilor etniilor conlocuitoare, dar și competența de a înțelege efectele globalizării.

Unul dintre formatorii prezenți la ședință, Aliona Plăcintă a spus că cel mai mult i-a plăcut să asculte părerile altor persoane și să discute cu ele despre „Competenţa interculturală”. ,,Am aflat opinia multor participanți și pot spune că oricum nu am ajuns împreună la un numitor comun, deoarece fiecare are punctual său de vedere. Pot spune cu siguranță că ceea ce cred cei din jur m-a ajutat să văd din alt unghi acest subiect. Aș putea lua o carte despre „Competenţa interculturală”, însă efectul nu va fi același ca atunci cand discut și aflu alte păreri”, a spus participanta Aliona Plăcintă.

În timpul ședinței, consultantul Direcţiei tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Carina Eni, a venit cu informații despre Programul de Granturi pentru anul 2016, dar și cu un mesaj pentru participanți. ,,Mă bucur să observ aici reprezentanți din diferite ONG-uri și din diferite orașe, deoarece asta demonstrează că ne pasă de tineri și viitorul lor. Vreau să vă spun că Ministerului Tineretului și Sportului a susținut, susține și va susține și în viitor acele idei și proiecte inovatoare ale tinerilor, pentru că până la urmă tinerii sunt forța care mișcă lucrurile. În cel mai scurt timp vom lansa Programul de Granturi pentru anul 2016 și vreau să vă rog, dar și să vă încurajez să aplicați, deoarece faceți lucruri frumoase și utile societății”, a spus Carina Eni, consultantul Direcţiei tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului.

Următoarea şedinţă va avea loc pe 20 noiembrie, ora 9:30, la Centrul Republican pentru Copii şi Tineri ARTICO”.

Această şedinţă este una din cele 8 planificate de Institutul de Instruire în Dezvoltare ,,MilleniuM” în cadrul proiectului ,,Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova”, susținut financiar de către Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, în cadrul Programului de Granturi 2015.

Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe site-ul Institului de Instruire în Dezvoltare ,,MileniuM” www.milenium.md sau puteți contacta coordonatorul de Proiect, Ana Bezarau la numărul de telefon 068093861.