Trainerii discută despre competenţa de a învăţa să înveţe

Formatorii cu experiență din sectorul asociativ de tineret, au participat pe data de 20 noiembrie la şedinţa Clubului Formatorilor, unde au avut oportunitatea să-și dezvolte abilitățile de traineri. Ședința s-a axat pe una dintre ariile Setului European de Competențe a Formatorilor şi anume „Competenţa learning to learn”.

axdcfÎn timpul ședinței, trainerii au încercat să-şi evalueze competenţele, să discute despre experienţele în care şi-au dat seama cât de bine stăpânesc aceste abilităţi, au povestit despre situaţiile care i-au ajutat să se dezvolte, dar şi despre aspectele la care mai au de lucrat.

Potrivit Nataliei Ciobanu, unul dintre formatorii şedinţei, instruirea a fost mai deosebită. ,,Am planificat această şedintă astfel, încât să le oferim participanţilor ocazia de a se familiariza cu măsura în care au dezvoltate competenţe specifice din aria ,,A învăţa să înveţi". În şedinţa de azi ne-am dorit în primul rând să îi ajutăm să îşi identifice nevoile specifice în dezvoltarea acestor competenţe ca formatori şi ca persoane. În acelaşi timp, am încercat să facilităm practica de sprijin colegial (peer support) pentru depăşirea anumitor dificultăţi în aplicarea competenţelor discutate. Acesta este unul dintre pilonii de bază în existenţa Clubului”.

,,Astăzi am avut posibilitatea să-mi autoevaluez cunoştinţele şi să înţeleg la care competenţe mai am de lucrat. Totodată mi-am schiţat şi câteva obiective pe care ar trebui să le realizez şi care m-ar ajuta să progresez ca formator. Mi-a plăcut activitatea Gallery Tour (turul galeriei) pentru că am fost pusă în situaţia de a-mi recunoaşte calităţile, dar şi punctele slabe şi sunt ferm convinsă că dacă aş repeta această metodă mai des aş reuşi să-mi îmbunătăţesc abilităţile” a spus participanta Lidia Mocanu.

Invitatul special al şedinţei a fost Iuliana Rada, manager de proiect la Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, care a apreciat ideea creării Clubului Formatorilor şi a vorbit cu participanţii despre importanţa educaţiei non-formale. ,,Cred că drumul pe care se află acum educaţia non-formală în Moldova este unul promiţător, care în câţiva ani va începe să dea roade. Consider că practicienii în educaţie vor întelege din ce în ce mai bine rolul şi avantajele educaţiei non-formale şi încetul cu încetul se vor specializa în educaţie non-formală. În ceea ce priveşte aspectele la care mai trebuie de lucrat, părerea mea este că educaţia non-formală se găseşte în practică, este foarte bine să cunoaştem partea teoretică a ei, pentru că astfel o vedem mult mai structurat şi o înţelegem în profunzime, însă este extrem de important ca educaţia non-formală să aibă loc efectiv”.

Următoarea şedinţă va avea loc în luna decembrie la Centrul Republican pentru Copii şi Tineri ARTICO”.

Şedinţa este planificată de Institutul de Instruire în Dezvoltare ,,MilleniuM” în cadrul proiectului ,,Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova”, susținut financiar de către Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, în cadrul Programului de Granturi 2015.

Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe site-ul Institului de Instruire în Dezvoltare ,,MilleniuM” www.milenium.md  sau puteți contacta coordonatorul de Proiect, Ana Bezarau la numărul de telefon 068093861.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola