Valeriu Drăgălin: ,, Activismul civic te face să întâlnești oameni extraordinari"

El este tânărului care vrea să facă o schimbare în societate şi lucrează zi de zi pentru a-şi atinge scopul. Pe lângă faptul că este student la Universitatea de Stat din Moldova, Valeriu Drăgălin face parte şi din Echipa de Traineri (PoT) din cadrul Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova  (CNTM), oferă instruiri în diverse domenii, coordonează proiecte pentru tineri şi are o mulţime de idei prin care vrea să aducă schimbările dorite.

Când ai început să te implici în activităţi civice? 12659735 1073534626025144 2007292340 n

Cred că primele mele tentative din domeniu au avut loc acum 6 ani în urmă, am avut și o perioadă frumoasă în componența CLCT-ului, unde am fost înconjurat și de oameni frumoși, dar și de anumite oportunități. Activismul civic se educă pe tot parcursul vieții și te face să întâlnești oameni extraordinari.

 Cum ai intrat în echipa CNTM-ului?

La fel cum devin toți membrii din Secretariatul CNTM: am aplicat, am fost selectat, m-am deprins cu activităţile realizate, iar mai apoi am început să îmi placă ceea ce fac.

Ce calităţi şi experienţă ar trebui să aibă o persoană pentru a face parte din CNTM?

Cred că pentru potențialii membri ai CNTM-ului indiferent dacă este vorba de biroul executiv sau secretariat este foarte important să se simtă comod în comunitățile tinerilor activi. CNTM ca și majoritatea organizațiilor de tineret cere o dedicare din partea celor care reprezintă organizația. Nu vreau să evidențiez o listă de calități, cu siguranță însă că în CNTM este nevoie de un mare entuziasm, dorință a deveni mai buni și disponibilitatea de a oferi ce ai mai bun sectorului de tineret din Republica Moldova.

Fiind traineri oferi instruire în mai multe domenii, cum crezi în Moldova îţi poţi crea o carieră în acest domeniu?

  În ultima vreme domeniul dat a suferit mai multe modificări și s-a dezvoltat, chiar și așa mi se pare că acest sector nu este suficient de valorificat. Cu atât mai mult instruirile de calitate nu sunt suficient de accesibile tinerilor din diverse medii. Dacă îți poți crea o carieră în acest sector – CU siguranță că da. Personal consider că statul ar trebui să acorde o susținere mai mare agenților economici și profesioniștilor din sectorul educațional chiar dacă prin aceasta ar crea o concurență sistemul formal de învățământ. De asemenea sectorul de instruiri duce lipsă de un set de indicatori de calitate al instruirilor, duce lipsă de o unitate a sectorului – fiecare formator, companie din domeniul instruirilor sau ONG acționează în mod autonom, realizarea acestei unicități ar fi un mare pas pentru dezvoltarea și recunoașterea educației non-formale în sensul și modul în care această trebuie să fie percepută.

O carieră în domeniul de instruiri va fi tot mai atractivă pentru tinerii profesioniști care pot oferi ceva calitativ pentru beneficiari. De asemenea cred că se vor dezvolta atât instruirile profesioniste cât și sesiunile inspiraționale, dar sper și cred că primele vor avea prioritate.

Ce ar trebui să ştie un formator aflat la început de drum?

Cred că orice formator ar trebui să știe să se perfecționeze pe el pentru a oferi instruiri calitative și valoroase către beneficiari. Consideri că o instruire bună este atunci când beneficiarul poate utiliza ceea ce a dobândit pe parcursul unei sesiuni, a unei serii de sesiuni pe parcursul unei perioade importante de timp.

Cu alte cuvinte formatorii trebuie să se orienteze spre calitatea și eficiența sesiunilor pe care le au, anume în acest mod ei pot influența pozitiv prin extindere întreaga societate și pot face ca lucrurile să meargă mai bine.

Recent CNTM a anunţat că va selecta un grup de traineri pentru Pool of Trainers, ce ar trebui să ştie despre acest concurs cei care vor să aplice?

Echipa de traineri CNTM în formatul actual a apărut în anul trecut, iar în acest urmează să fie selectați încă 10 formatori în cadrul echipei. Pool of Trainers CNTM în același timp realizează într-un sens mai restrâns (doar la nivelul sectorului de tineret) acea unitate despre care vorbeam anterior. Viitorii formatori care doresc să aplice ar trebui să fie dispuși să investească timp și emoții în ceea ce fac și să fie pregătiți să lucreze și interacționeze cu tineri activi și cele mai diverse organizații de tineret din țară.

Cred că este vorba de o experiență deosebită, mai ales că va fi posibilitatea de a face parte dintr-o echipă de 20 de formatori de la care mereu poți învăța câte ceva și poți crește și deveni mai bun.

Persoal ce aşteptări ai de la PoT, ce schimbări crezi că va aduce?

Echipa PoT urmează să ofere instruiri de calitate pentru organizațiile de tineret, tineri etc. Sper și cred că PoT CNTM va aduce un mare plus valoare pentru întregul sector de tineret și pentru sectorul asociativ, un grup de formatori ce se dezvoltă într-un mod autonom cu susținerea CNTM și care pot oferi asistența și expertiză pentru toate entitățile ce se încadrează în lista de priorități.

 Cum ar trebui să arate în viziunea ta un formator bun?

Este un întrebare la care e mai greu de venit cu un răspuns sigur, deși anumite aspecte ale unui formator pe care îl consider bun pot fi descoperite și în ceea ce am zis anterior.

Din perspectiva mea de formator dar și de beneficiar aș zice că un formator ar fi preferabil să întrunească cumulativ mai multe caracteristici

-          Dorința continuă de perfecționare în domeniile de expertiză ( despre care am menționat și anterior)

-          Abilitățile de vorbire în public

-          Profesionalismul

-          Comunicarea eficientă cu beneficiarii

-          Tendința de a oferi instruiri calitative

Această listă cu siguranță nu este una exhaustivă, dar pe toți formatorii pentru care sunt specifice aceste lucruri sau tind spre ele îi invit și îi provoc să aplice pentru a deveni parte a echipei de traineri CNTM

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola