Concursul "Eficiența energetică începe acasă"

indexAcest proiect este finanţat de către Uniunea Europeană

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar acordat al Uniunii Europene.

Conținutul acestei publicații intră în responsabilitatea AO „Alianța între generații” și nu reflectă în niciun fel punctele de vedere ale Comisiei Europene.

 

 

 

Eficiența energetică începe acasă

Seminarul  teoretico-practic cu primarii din raionul Floreşti cu tematica "Eficienţa energetică, construcţia colectorului solar", organizat în sala de ședințe a Consiliului raional de către Asociaţia Obştească "Alianţa între generaţii" din Fălești, a culminat cu etapa finala de evaluare a aplicațiilor participanților la Concursul Național ”Eficiența energetică  începe acasă”. Concursul s-a adresat reprezentanților  ONG-urilor care au promovat pe parcursul anului 2015 modele sau proiecte de eficiență energetică, care au contribuit la reducerea cheltuielilor la facturi. Momentul inedit al etapei de evaluare e faptul că notele de apreciere au fost puse de către participanții seminarului, cărora le-au fost demonstrate aplicațiile. De la modele de schimbare de uși și ferestre termopan, termoizolarea pereților și podelelor, instalarea de colectoare solare sau panouri fotovoltaice, pînă la simpla instalare de becuri energo-eficiente LED sau termoizolarea tradițională cu aplicarea de elemente moderne cu lut și paie, pînă la o lozniță solară, toate aceste aplicații au trezit interes și curiozitate pentru primarii care au participat la o primă activitate ce ține de eficienta energetică.

În baza fișelor de evaluare, Ion Ursachi din localitatea Bîc (com Bubuieci, mun. Chișinău) a devenit învingătorul concursului, acordîndu-i-se în calitate de premiu un panou fotovoltaic de 250 Wt. Cel de-al doilea premiu a fost adjudecat de către Marian Beiu din Telenești, care a prezentat două aplicații – lozniță solară pentru uscarea fructelor și legumelor, dar și un inedit model de termoizolare a odăilor cu lut și paie. Dînsul își va instala un colector solar pentru încălzirea apei menagere.

La rîndul lor, Mihai Răcilă, studenta Barbu Felicia, Miron Victoria (s.Cheltuitori), Stanislav Doniciuc (s. Tohatin, mun. Chiținău), Eugenia Moisei (s. Izvoare, raionul Fălești), Iulia Grosu (s. Dobrușa, raionul Șodănești), Ecaterina Șchiopu (s. Corlăteni, raionul Rîșcani), Mihail Vacariuc (or. Fălești) își vor schimba, la sigur, lămpile de iluminare, dînșii învrednicindu-se de lămpi LED.

Realizat în cadrul „Programului de mentorat "CAEEL – Constituirea alianţelor de eficienţă energetică locale". CAEEL este un proiect de trei ani, finanţat de Uniunea Europeană ca ,,Un instrument european de parteneriat şi bună vecinătate’’. Proiectul CAEEL este realizat de către Asociaţia obştească internaţională ,,Femeile din Europa – pentru un viitor comun’’ (WECF), împreună cu următorii parteneri: ,,EcoClub’’ (Ucraina), ,,GuttaClub’’ (Moldova), ,,Aţhalţikhe’’ (Georgia).


Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola