Inginerie superioară pentru dezvoltarea durabilă și ecologică

Asociația Obștească ”Alianța între generații” din Fălești a organizat în ziua de 2 august 2019 o vizită de studiu în localitățile Milești și Vărzărești (raionul Nisporeni), interesați de promovarea eficienței energetice, eco-tehnologiilor, pentru membrii și reprezentanți ai Rețelei Regionale CLEEN.

La primul parc fotovoltaic din localitatea Milești, am fost ghidați de către primarul Radu Vârlan și doi angajați, Iurii Gheorghe și Vasile Dobândă, care au oferit detalii tehnice și funcționare a sistemului.

Satul Milești din raionul Nisporeni a reușit să rezolve o problemă vitală pentru locuitorii cu ajutorul fondurilor Uniunii Europene, aici fiin construită o stație de captare și pompare a apei potabile. Apa izvorăște în creasta codrilor, acumulîndu-se în rezervuarele amplasate în cel mai de jos loc a canionului. Aici este instalat un parc de panouri fotovoltaice cu puterea de 38 Kwt, punând în funcțiune 3 pompe de diferite capacități. În dependență de debitul apei acumulate pe parcursul nopții, ziua sunt puse în funcțiune 1, 2 sau a treia pompă, de unde ulterior apa este pompată circa 190 m până în rezervuarul ce o distribuie prin rețea către consumatorii casnici.

Panourile de comandă, pompele de apă, iluminatul, supravegherea se alimentează cu energie produsă de panourile fotovoltaice instalate nemijlocit lângă stație.

Întreg sistemul este deservit de către2 persoane.

Următoarea destinație a fost turbina eoliană de la Vărzărești (Nisporeni), unde gazdele noastre sunt ”Globaco Service” SRL, reprezentanții cărora au fost Corneliu Mârza, Andrei Danisca și Dan Mârza.
Obiectul este amplasat în extravilanul nord-estic al satului Vărzăreşti, raionul Nisporeni, amplasat la latitudinea 47°7'58.97N, longitudinea 28°11'36.46E şi altitudinea de 363.0 metri faţă de nivelul mării. Aici are loc instalarea şi exploatarea unei turbine eoliene GE 1,5 MW cu puterea instalată de 1,5 MW. Turbina eoliană va debita energie electrică în reţeaua colectoare de 10 kV LEA sau LEC, dupa care, prin intermediul postului de transformare 0,4/10 kV, energia va fi debitată în instalaţia de distribuţie prefabricată KPУ 10 kV şi apoi va fi livrată în reţeaua operatorului de sistem “GasNatural Fenosa”.

În cadrul Centrului Social Antiviolență de la Ciuciuleni, raionul Hîncești, care este proiectul de suflet al Doamnei Valentina Geamana, participanții la vizita de studiu au discutat soluții de eficientizare a sistemului de panouri fotovoltaice
Deplasarea membrilor Rețelei CLEEN a fost însoțită de echipa de creație a emisiunii ”Rapsodia satului” de la Postul public de televiziune Moldova1, telejurnalista Lucia Caldare-Danu și operatorul Iurie Marițoi fiind destul de receptivi la invitația noastră.

Activitatea este organizată în cadrul micro-proiectului “Higher Engineering for Ecologically Sustainable Industrial Development”, în cadrul proiectului WECF "Managementul și dezvoltarea rețelei de eficiență energetică CLEEN", finanțat de WECF (Women engage for a Common Future) și Naturstrom Stiftung și GLS Treuhand, conform contractului № CLEEN ECOCLUB RIVNE-Ucraina 2019 din 2.01.2019


Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola