Radu Țăruș, voluntar: „10 oameni care vorbesc în public sunt mai puternici decât alte sute care tac”
Ambițios și perseverent, visător și optimist, știe să armonizeze activitățile zilnice, le combină frumos și depune suflet în tot ceea ce face – așa este protagonistul nostru de azi, Radu Țăruș, băiatul care la numai 23 de ani reușește să schimbe lumea.
„Voluntariatul este o gamă largă de activități pe care poate să le facă un om fără a fi remunerat, prin aceste activități el capătă experientă, contribuie la bunăstarea societății, cunoaște oameni noi și leagă prietenii cu aceștia” – asta înseamnă pentru Radu, voluntariatul.
În acest joc intrase pe la vârsta de 16 ani, iar de atunci voluntariatul a devenit un lucru indispensabil vieții.
„Eram la liceu și într-o zi am fost informați că vin băieții de la „dance4life”, eu fiind un tip isteț, hotărâsem să fac glume pe seama vizitei lor. De la început, asta și făceam, când, la un moment dat, discutam despre HIV SIDA, atunci eu am înțeles că nimic nu cunosc despre asta și m-am gândit că odată ce mi-au deschis mie ochii, ar fi bine să mă implic și eu.
Și așa am început să fac voluntariat, prin anul 2008, în cadrul proiectului „dance4life”, dar nici nu mă numeam voluntar, ci eram agent al schimbării, cu o treptă mai jos de numele de voluntar. Însă, implicându-mă activ, am avansat și am ajuns să fiu voluntar. Apoi, peste 2 ani, am devenit coordonator pe o secțiune a proiectului: „Turul de conexiuni al inimilor”, unde organizam diferite prezentări, mergeam prin instituțiile preuniversitare din țară, în Edineț, Glodeni, Bălți,Sângerei, Orhei, Călărași, Cahul, și duceam training-uri, dezbateri despre HIV SIDA”.
Voluntariatul i-a deschis multe căi și i-a oferit oportunități de a călători și de a vedea lumea altfel. „În 2011 am paricipat la un training internațional, care a avut loc la Londra, unde au participat tineri din 18 țări printre care tineri din SUA, Germania, Africa de Sud și Vietnam. Cunoșteam circa 150 de cuvinte în limba engleză, era o situație jenantă pentru mine. Dar la finalul training-ului, am fost printre lideri, căci acele 150 de cuvinte, învârtite în fel și chip, mi-au fost suficiente să mă afirm.
Atunci am înțeles că doar tu te poți ajuta și nimeni nu e mai bun ca tine, dar tu poți fi mai bun ca toți și poți mișca lucrurile din loc. Acesta fost un pas important spre schimbare și de atunci am început să schimb lumea. Chiar dacă oamenii spun că nu e cu putință să schimbi lumea eu știu că se poate, trebuie doar să faci acest lucru constructiv.
Schimbarea începe cu tine, apoi se schimbă și oamenii din jurul tău și tot așa, ca într-o rețea.”
Voluntariatul l-a ajutat să obțină și primul său job: „Am fost angajat ca manager fără să prezint diploma de studii, eu fiind încă student, și acest lucru l-am obținut doar datorită abilităților mele dobândite în urma voluntariatului”, ne-a spus tânărul.
Acum Radu are propria sa organizație, în care investește mult timp și speranțe. „Datorită proiectului „Dance 4 Life” mi-am dezvoltat și abilitățile oratorice, am reușit mai apoi să-mi deschid propriul ONG, făcând o colaborare între 4 foști voluntari, am creat A.O „Schimbă Lumea”. De ce „Schimbă Lumea”? – mai întâi de toate pentru că sună bine și că trebuie să muncim cu tinerii să-i ajutăm să înțeleagă anumite lucruri ca să poată să facă diferența între bine și rău.”
Voluntariat, job, studii - pentru că face masterul, hobby- pentru că mai e și dublu campion la caiac-canoe, viață personală – toate se află într-un echilibru bine stabilit. Tânărul știe să-și monitorizeze în așa fel timpul, încât să le reușească pe toate.
„Ca să le reușesc pe toate, mai reduc din numărul orelor de somn, dar ajută foarte mult, buna planificare a timpului și, binențeles, multă, multă muncă, doar așa ajungi la rezultatul mult râvnit.”
Fiecare om trebuie să știe să viseze, iar Radu visează frumos și nu se lasă până când nu-și realizează visele. „E foarte important să știi să visezi, după care să muncești pentru a-ți îndeplini visele și în fiecare zi să depui efort, să crezi în visele tale și să nu renunți niciodată la ele”, a declarat Radu încrezător și hotărât.
Povestește cu multă ardoare despre activitatea sa de voluntar, pe parcursul căreia a adunat și continuă să adune amintiri frumoase. „O întâmplare haioasă a fost când am mers într-un liceu și în timpul training, tinerii de 16 și 17 ani aveau sarcina de a desena organele genitale. Spre mirarea noastră, tinerii nu știau cum arată și unde sunt localizate acestea”.
Pentru a reuși în viață, avem nevoie de motivație, pe Radu l-a motivat dorința de a cunoaște și a ajuta societatea în care trăiește, de aceea face voluntariat și îi îndeamnă și pe alți tineri să i se alăture. „Napoleon spunea că 10 oameni care vorbesc în public sunt mult mai puternici decât alte sute de mii care tac. Eu îi îndemn pe tineri să facă voluntariat, să fie activi și să se implice în viața socială, astfel ei o să-i ajute pe alții, dar se vor și autodezvolta. Așa că faceți voluntariat!”
Interviu realizat de către Marcela Zămosteanu pentru ZUGO.MD