Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 365

Studentii Scolii de Studii Avansate in Jurnalism au editat ziarul localitatii Step-Soci



Vorba Satului este o publicatie destinata comunei Step-Soci din raionul Orhei. Ziarul este produs in exclusivitate de catre studenti, incepand de la titlu si terminand cu machetarea si redactarea articolelor.

Anterior, studentii SSAJ au efectuat o vizita de documentare in aceasta localitate si au aflat care sunt problemele de ordin social care preocupa bastinasii, ce parere au despre femeile aflate la conducere, cum fac fata crizei financiare agentii economici din localitate precum si cum o mai duce cea mai batrina femeie din sat. Toate aceste lucruri s-au regasit ulterior in articolele semnate de ei.

In cadrul acestor activitati tinerii jurnalisti au aplicat in practica cunostintele acumulate pe parcursul intregului an de studii la SSAJ, exercitiul fiind  un test de profesionalism la finalul cursului de Jurnalism Comunitar. Echipa  redactionala a fost asistata in procesul de creatie de catre instructorii Scolii de Studii Avansate in Jurnalism Angela Ivanesi si Alina Radu.

Vlada Ciobanu, redactorul-sef al publicatiei, este de parere ca acest ziar nu poate fi atribuit doar comunei Step-Soci, dar si majoritatii covirsitoare a satelor din Republica Moldova. „Fiecare sat se poate regasi in aceste articole, or fiecare sat intimpina aceleasi greutati legate de starea drumurilor, aprovizionarea cu apa, saracia bugetara si criza financiara” a adaugat Vlada Ciobanu.

Ceilalti membri ai echipei de redactie, toti studenti ai Scolii de Studii Avansate in Jurnalism, gasesc utila experienta editarii unui ziar local. Olesea Prochipiuc bunaoara spune ca nu a intimpinat dificultati la realizarea articolelor. „Am intilnit oameni care erau dispusi sa imi vorbeasca despre tot ce ii preocupa. La sate oamenii sunt mai deschisi, iata de ce am realizat foarte repede subiectul” a conchis Olesea Prochipiuc.

Vorba Satului a fost editat cu un tiraj de o mie de exemplare, in format A3, alb-negru. Ziarul  va fi distribuit reprezentantilor mass media in cadrul Cluburilor de Presa organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Scoala de Studii Avansate in Jurnalism (Licenta A MMII nr.033236) este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent care ofera studii postuniversitare in jurnalism. Timp de 10 luni, cit dureaza cursurile, studentii beneficiaza de o pregatire profesionala temeinica si capata deprinderi practice de lucru in regim de redactie.