Secretele din culisele unui training
Activitatea formatorilor/ trainerilor, asemenea oricărei alte activităţi are un anumit specific, susținută atât de concepte teoretice, dar mai ales de aspecte practice, nu face excepţie din a avea secrete. Odată ştiute şi conștienți de ele, viitorii formatori/formatoare, cât şi cei care desfășoară deja activităţi de training, au un avantaj şi obţin rezultate în folosul participanților şi al lor, pe principiul „câştig-câştig”.
Prin intermediul modului IV: „Designul unei sesiuni de training”, am descifrat alături de participanți cele 7 secrete din culisele proceselor de planificare şi design a programelor de training:
- Învățarea care produce schimbarea;
- Lipsa caracterului secvențial al proceselor de planificare şi design;
- Contextul, negocierea și flexibilitatea;
- Diferențele culturale dintre participanți;
- A te aștepta la ce nu te aștepți;
- Unicitatea planificatorilor/ designerilor;
- Învățarea continuă.
Trainer în carul instruirii a fost Anișoara BEZĂRĂU, formatoare în domeniul tineret, care a pregătit un set de exerciții practice, unde participanții nu doar au făcut cunoștință cu aspectele teoretice dar au avut posibilitatea să simuleze procesul de planificare a design-ului unei sesiuni de training.
Menționăm că ultimul modul de instruire va avea loc în data de 3 iulie 2021 la subiectul „Aspecte practice în organizarea unui training”. Dacă ești curios să descoperi reușitele participanților noști, fii cu ochii pe noi.
Programul este inițiat de Asociația pentru Inovare, Educație și Dezvoltarea Tinerilor în parteneriat cu Centrul Municipal de Tineret Chișinău și are drept scop formarea și dezvoltarea personalității tinerilor voluntari.