Institutul pentru Dezoltare si Initiative Sociale Viitorul a organizat o prima dezbatere publica in problema autonomiei puterii locale – una din reformele initiate de noile autoritati centrale. IDIS Viitorul a lansat cu aceasta ocazie un studiu in care sunt scoase in evidenta problemele primariilor si sunt date recomandari.
Ludmila Ceadlic, primara comunei Calfa, din raionul Anenii Noi spune ca nepotrivirile dintre mai multe legi ar putea fi usor evitate, daca ar exista dorinta din partea corpului legislativ: „Sunt legi care se bat cap in cap. As putea da o multitudine de exemple: serviciul antiincendiar, in statele tip noi nu avem indicat un asa specialist angajat in serviciu care sa se ocupe de aceasta functie. Dar de la noi se cere sa indeplinim aceasta funtie fara a avea nici suport moral, nici financiar.”
Carentele legislative, spune Ludmila Ceadlic, produc uneori si situatii ridicole, dar pentru care trebuie sa raspunda in fata organelor de ancheta. Asa se intimpla, bunaoara, in cazul neindemplinirii planului de inrolare a tinerilor in armata. Este o sarcina irealizabila, spune primarita, in situatia in care cei mai multi tineri din sat sunt plecati la munca peste hotare: „Mai in toata saptamana primim sesizari de la procuratura, de exemplu unde se spune ca n-am indeplinit planul de inrolare a tinerilor in armata. Suntem sanctionati, invitati la prcuratura, scriem explicatii, care de fapt nu tin de noi. Ni se intocmesc procese verbale, platim amenzi.”
Expertul Institutului Viitorul, Viorel Furdui spune ca principala provocare a noilor autoritati centrale va fi nu numai eliminarea disparitatilor legislative, ci si asigurarea unei autonomii reale, inclusiv financiare, a puterii locale: „Din pacate in RM pe parcursul ultimelor 15 ani s-au adoptat legi in care administratiilor locale li se transfera o serie de atributii si competente, fara sa li se asigure posibilitatea de a le exercita efectiv. Din punct de vedere organizational, dar mai ales financiar. In acest fel avem o APL dependenta de Autoritatile Publice Centrale.”
L-am rugat pe vice-presedintele parlamentului, Iurie Tap, fost si el primar al orasului Floresti, prezent la dezbateri, sa ne spuna ce pasi va intreprinde intii de toate Legislativul pentru descentralizarea autoritarilor publice: „Este foarte important sa delimitam competentele intre puterea centrala si puterile locale, sa stabilim resursele finaciare. in prezent ce se intampla? APL au competenta, au si responsabilitati, dar nu si resurse financiare. Nu este cinstit! Este de fapt situatia cand parintii ar trimite copilul la magazin dar uita sa-i dea si bani. Urmeaza sa asiguram aceasta descentralizare, in paralel cu dezvoltarea economica locala, pentru a asigura acele finante. Nu este vorba ca puterea centrala sa le dea bani APL. Este vorba sa restabileasca veniturile APL, asta ar putea fi impozitul pe venit al personelor fizice. Asta ar cointeresa sa produca locuri de munca care le-ar muri de fapt veniturile.”
Iurie Tap este de parere ca reforma administratiei publice s-ar putea incheia in urmatorii 2-3 ani de zile.
Europa Libera